(Δελτίο Τύπου) Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερίνος επί τη εορτή της Κοιμήσεως Θεοτόκου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Με την πρέπουσα λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη κορυφαία εορτή του Θεομητορικού κύκλου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εις τον πανηγυρίζον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου το απόγευμα της 14ης του μηνός Αυγούστου ε.έ.

Εν συνεχεία, και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας καθώς και της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Παμμακαρίστου (15ος αιώνας), η οποία και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά, και έχει έρθει από τις αλησμόνητες πατρίδες Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα από την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Κατά την διάρκεια του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και των Αν. Ελ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Διοικητής της 34ης Μηχ/της Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξ. κ. Μιλτιάδης Παπαγιανούλης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και των Πολιτιστικών φορέων καθώς και πλήθη πιστών που με Πίστη,  Ευλάβεια και  Σεβασμό προς το πρόσωπο της Παναγίας μας, προσήλθαν για να τιμήσουν τη Μητέρα όλων μας.

Στην ομιλία του  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στο πανσεβάσμιο πρόσωπο Της Παναγίας μας τονίζοντας ότι η Κοίμηση της Θεοτόκου, αποτελεί την μαρτυρία εκείνη ότι στον κόσμο υπάρχει η άλλη διάστασις της ζωής και αυτή είναι η διάσταση της ζωής εκείνης πού κατορθώνει να υπερβεί τον θάνατο και να αποτελεί ζωή αιώνιο, ζωή ατελεύτητων, άληκτων ζωή. Και η ίδια η Παναγία περνά μέσα από τον θάνατο. Όμως, γι’ Αυτήν υπάρχει η μεγάλη και η συγκεκριμένη διαφορά. Γεύεται του καρπού εκείνης της δωρεάς, πού έφερε η ίδια στον κόσμο συνεργώντας στο μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου. 

Εν συνεχεία υπογράμμισε το γεγονός, ότι η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έρχεται να µας μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς. Καταργείται πλέον ο θάνατος και μετατρέπεται σε ύπνο, γίνεται κοίμηση και ο άνθρωπος ζει µε την προσδοκία της Αναστάσεως.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η Εορτή της Κοιµήσεως της Θεοτόκου είναι µια εορτή που γεµίζει την ζωή µας από χαρά, ελπίδα και παρηγοριά, διότι αναφερόμεθα εις το πρόσωπον της αγαπημένης µας Μητρός, της Παναγίας µας, η οποία µας σκεπάζει, µας φρουρεί, µας προστατεύει και µας δείχνει ένα νόηµα υψηλής πνευματικότητος και έναν τρόπον πρακτικής ζωής που οδηγεί στην δικαίωση. Η ίδια ζούσε το µεγαλείο του Ουρανού, του ξένου Μυστηρίου, της Σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού ως γεγονότος στην ζωή Της και παρέµεινε συνεχώς µε ταπεινό φρόνηµα χωρίς ποτέ να υπάρξει υψηλοφρονούσα.

Ενώ καταλήγοντας την ομιλία του ανέφερε ότι όταν έρχονται οι διάφορες δυσκολίες και οι ποικίλες δοκιμασίες, δεν θα πρέπει να απελπιζόμαστε. Θα πρέπει να έχουμε μέσα στην ζωή µας ζωντανή την ελπίδα και βεβαία την πίστη, διότι η Παναγία µας, με την ζωή Της, με την  Κοίµηση Της, με την ένδοξο έξοδό Της από αυτήν την ζωή µας δίδει το µήνυµα και για την δικήν µας πορεία και την έκβαση των δικών µας ορθών επιλογών. Ας µην λησμονούμε λοιπόν, αδελφοί µου, ότι αποτελούμαι κληρονόμοι της Κυρίας Θεοτόκου και πως µας συνοδεύουν στην ζωή µας η χάρις Της και η σωστική Της προστασία.