(Δελτίο Τύπου) Λαμπρά εορτάστηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η κορυφαία εορτή του Θεομητορικού κύκλου, το επονομαζόμενο και «Πάσχα του καλοκαιριού», η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εορτάσθηκε μετά πάσης λαμπρότητος στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. 

Επίκεντρο των λατρευτικών  εκδηλώσεων προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ήταν ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος εκτενώς στο πανσεβάσμιο πρόσωπο της Παναγίας καθώς και στο νόημα και τη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας μας.

Εν συνεχεία, και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας καθώς και της Εικόνος της Παναγίας ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Κατά την διάρκεια του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, και των Αν. Ελ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Διοικητής της 34ης Μηχ/της Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξ. κ. Μιλτιάδης Παπαγιανούλης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και των Πολιτιστικών φορέων καθώς και πλήθη πιστών που με Πίστη,  Ευλάβεια και  Σεβασμό προς το πρόσωπο της Παναγίας μας, προσήλθαν για να τιμήσουν τη Μητέρα όλων μας, συμψάλλοντας και συμπροσευχόμενοι προς την Παναγία καθ’ όλη την διάρκεια του Εσπερινού αλλά και της Περιφοράς του Επιταφίου Της Παναγίας. 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, κατά την διάρκεια της οποίας και ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Χριστοδούλου Αδάμου, στον οποίο και απηύθυνε  πατρικούς λόγους και συμβουλές επισημαίνοντας του το γεγονός της συνεχούς διακονίας του με ευλάβεια και φόβο Θεού στο αγιαστικό έργο της Εκκλησίας, χειραγωγώντας παράλληλα  τους ανθρώπους στο δρόμο της σωτηρίας και παραμένοντας πάντοτε πιστός οικονόμος και αφοσιωμένος Λειτουργός των Θείων Μυστηρίων.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και προ της απολύσεως τελέσθηκε σύμφωνα με το Ιεροσολυμίτικο τυπικό η Ακολουθία των Εγκωμίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ παράλληλα ανεγνώσθη και η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη ενδόξω Κοιμήσει της Υπεραγίας Θεοτόκου στην οποία παρετέθει τμήμα της ομιλίας του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης με κεντρικό θέμα «η Θεοτόκος αρχή και τέλος της σωτηρίας των ανθρώπων».