(Φωτογρ. Υλικό) Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Γρεβενών κ.κ. Δαϋιδ

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Φωτογραφικό Υλικό από την
Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Χρήστο Μπόνη, κ. Γεωργίο Φερδή .

Στην Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. κ. Δαβίδ, η οποία τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα  στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Γρεβενών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου παρέστη το απόγευμα της Κυριακής 02 του μηνός Νοεμβρίου 2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης. 

Τον νέο  Μητροπολίτη Γρεβενών συνόδευαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος. 

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου τους υποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ.κ. Αμφιλόχιος, ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,  ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. κ. Σεραφείμ και ο Δήμαρχος της πόλης. 

Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Σερβιών και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Τριπόλεως Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεοπόλεως κ. Παντελεήμων και Αμορίου κ. Νικηφόρος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί. 

Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση. 

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ.κ. Αμφιλόχιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Στέφος.

 Ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του μεταξύ άλλων τόνισε: "Δεν μου άφησε εν ζωή ο Θεός συγγενείς, παρά μονάχα τα παιδιά των αδελφών μου και κάποιους καρδιακούς φίλους. Επιθυμώ να γίνετε κατ’ αλήθειαν η οικογένειά μου, οι συγγενείς μου, τα παιδιά σας παιδιά μου. Είμαι εδώ και θα σας αποδείξω πως εννοώ λέξη προς λέξη τα παραπάνω. Δεν έχω κανένα μεγαλόπνοο σχέδιο να σας αναγγείλω. Δεν έχω σχεδιάσει ή διορίσει επιτελεία, γραμματείς και συμβούλους. Δεν έχω τίποτε να σας υποσχεθώ καθώς δεν έχω τίποτε δικό μου. Όλα ανήκουν στο Θεό και από το υπερπερίσσευμα της χάριτός Του θα σκορπίσω, αυτό το υπόσχομαι, αφειδώλευτα την αγάπη και το έλεός Του προς όλους ανεξαιρέτως, εγώ ο πρώτος ελεημένος."

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Γρεβενών υπογράμμισε: "Θέλω να βεβαιώσω τους άρχοντες του τόπου, πολιτικούς και στρατιωτικούς, ότι θα βρίσκομαι κοντά τους σε κάθε καλή πρωτοβουλία για το καλό των ανθρώπων και του τόπου. Η επαρχία των Γρεβενών είναι η πατρίδα μου και θα γίνει, όταν με καλέσει ο Θεός, και ο τάφος μου" και απευθυνόμενος στον κλήρο της Μητροπόλεως επεσήμανε: "Θέλω να διαβεβαιώσω τους ιερείς για την ειλικρινή αγάπη μου προς αυτούς, τους συνεργούς του Θεού και δικούς μου στο έργο της σωτηρίας του κόσμου. Μαζί οφείλουμε να οργώσουμε τις καρδιές μας και τις ψυχές των ανθρώπων ώστε να καρποφορήσει πλούσια η σπορά του θείου λόγου. Είμαστε ταγμένοι συγκυρηναίοι στους σταυρούς του κόσμου." Κάλεσε τους νέους να είναι κοντά στην Μητρόπολη λέγοντάς τους: "Παιδιά μου, σας έχω στην καρδιά μου. Θέλω να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις χαρές και τις αγωνίες σας. Θέλω στήριγμα το χαμόγελό σας και τη δύναμή σας να ονειρεύεσθε ένα καλύτερο αύριο. Την ορμή της νεότητας, τη φρεσκάδα και την αισιοδοξία σας. Έτσι πορεύτηκα και στην ενορία μου, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο της Θεσσαλονίκης."

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών έκανε λόγο, επίσης, για συνεργασία με τις τοπικές αρχές με σκοπό το κοινό καλό και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και όλη την Ιεραρχία για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. 

Μετά το πέρας της Τελετής της Ενθρονίσεως ο νέος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Σεργίου.