(Δελτίο Τύπου) Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου ε.έ., σε μία ζεστή ατμόσφαιρα, γεμάτη ευχές και αισιοδοξία για το μέλλον, η τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας επί τῇ ενάρξει του Νέου Έτους 2015, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Η Τελετή της κοπής της πίτας και η Ευλογία αυτής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, έλαβε χώρα εις την Αίθουσα του Θρόνου του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν σ’ αυτήν, σύσσωμος ο Ιερό Κλήρος της Μητροπόλεως του Λαγκαδά, οι Τοπικοί και τα πρώτα φέροντες άρχοντες της περιοχής, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, των Πολιτιστικών φορέων,  μέλη των Ερανικών Επιτροπών και των Φιλοπτώχων Ταμείων των Ενοριών, οι υπάλληλοι των Γραφείων της Μητροπόλεως, στελέχη του Πνευματικού έργου, καθώς και πολλής κόσμος.

Νωρίτερα, νέοι και νέες της επαρχίας μας καθώς και πιστοί από όλες τις ηλικίες, προσήλθαν και ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, τα Χρόνια Πολλά ενόψει του ανατέλλοντος Νέου Έτους, ενώ οι χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μυγνωνία», του Στρατοπέδου 194 MLRS και της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, έψαλαν με θαυμαστό τρόπο τα Πρωτοχρονιάτικα και Παραδοσιακά κάλαντα διαφόρων περιοχών της Πατρίδος μας, εισάγοντας ακόμα πιο πολλή στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Στην αρχή της ομιλίας του προς τους παρισταμένους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, αφού εξέφρασε την χαρά του για την ευκαιρία αυτή που δίδεται, ώστε να υπάρχει η επικοινωνία μέσο της όμορφης αυτής εκδηλώσεως, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του πνευματικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου που επιτελέσθηκε κατά το παρελθόν έτος με τη βοήθεια του Θεού και τη φιλοπονία όλων των υπευθύνων των διαφόρων τομέων.

Αναφερόμενος στο νέο έτος που ανατέλλει σε λίγο, υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι μία ευκαιρία για τον καθένα, ώστε να κάνει μία καινούργια αρχή, μια επανεκκίνηση στην ζωή του, αφήνοντας τα λάθη του παρελθόντος και έχοντας ως κίνητρο, την προσδοκία του μέλλοντος βάζοντας μέλλον στην ζωή του γεμάτο βιώματα Πίστεως και αντλώντας δύναμη από την Ευλογία του Θεού και από την ορθή Πίστη μας.

Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την στιγμή για την Πατρίδα μας και τον άνθρωπο ειδικότερα, δεν είναι η κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε, η κρίση αυτή αποτελεί ένα εφεύρημα και ένα γεγονός που εξαθλιώνει την ζωή των ανθρώπων. Εκείνο που είναι το φοβερό και το φοβερότερο πάντων, είναι όταν ο άνθρωπος χάσει τον προσανατολισμό του και χάσει την δύναμη του. Όταν ο άνθρωπος χάσει το περιεχόμενο της ζωής του με αποτέλεσμα να οδηγείτε σε μια παραίτηση ή σε μια ταύτιση με ένα τρόπο ζωής, ο οποίος εξαθλιώνει και μηδενίζει την μοναδικότητα της αξίας του προσώπου.

Αυτό είναι η κρίση, και αυτό δυστυχώς που περνάει μέσα στο dna του λαού μας σήμερα, είναι αυτός ο τρόπος της ζωής που μας ταυτίζει με ότι υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και θέλει να μας αποκόψει από το κάθε τι, το υγειές που είναι και δυνατό, που είναι σωτήριο, που είναι δημιουργικό.

Αν κάνετε μια βόλτα στα νυχτερινά μαγαζιά και δείτε τι γίνεται μέσα, θα αναρωτηθείτε όλοι αν υπάρχει πραγματικά οικονομική κρίση. Αυτό το φαινόμενο δεν αξίζει να το σχολιάσουμε, αλλά άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός αυτού του τρόπου ζωής που δυστυχώς οδηγεί τον άνθρωπο στο να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή ευχαριστιακή σύναξη.

Οι νέοι και όχι μόνον, προτιμούν να βγαίνουν και να ξενυχτάνε την Παρασκευή και το Σάββατο και δυστυχώς την Κυριακή να μην έρχονται στην Εκκλησία. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αποκόπτονται από την λειτουργική επικοινωνία, αλλά σε συνδυασμό και με τα προγράμματα και τις διάφορες άλλες ασχολίες που επιφορτίζονται,  φτάνουν στο σημείο ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να μείνουν αποκομμένοι από αυτό το στάδιο κυοφορίας που δίδει την δυνατότητα στον άνθρωπο να έχει Πίστη και Δύναμη.

Εάν σήμερα η πατρίδα μας έφτασε εδώ που έφτασε,  όχι στην αρνητική της πλευρά αλλά στην θετική της, αυτό το οφείλει στους πατέρες και τους παππούδες μας, που κράτησαν την παραδόσεις και τα ήθη και τα έθιμα μας. 

Ποιος από εμάς, ζημιώθηκε από την Θρησκευτική Αγωγή στο σχολείο; Ποιος από εμάς, ζημιώθηκε από την Θρησκευτική Αγωγή στην ζωή της Εκκλησίας; Ποιος έχασε από εκείνους που συνέδεσαν την ζωή τους με την πίστη στο Χριστό και με τις αρχές στις μεγάλες αξίες της ιστορίας του Τόπου μας; 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, επεσήμανε το γεγονός ότι  το νέο έτος 2015, η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης το αφιερώνει στις δύο μεγάλες μορφές της Ορθοδόξου Πίστεως, τον Μεγαλομάρτυρα και συναθλητή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, Άγιο Νέστωρα, ο οποίος και τυγχάνει συμπολιούχος της πόλεως του Λαγκαδά, μιας και δύο φορές στις 27 Οκτωβρίου του 1912 και στις 27 Οκτωβρίου του 1944, η πόλη του Λαγκαδά, ελευθερώθηκε την μεν πρώτη ημερομηνία από τους Οθωμανούς την δε δεύτερη από του Γερμανούς, καθώς επίσης και στην μορφή του Αγίου Μεθοδίου, αυτάδελφου του Αγίου Κυρίλλου, μιας και εφέτος συμπληρώνονται 1130 έτη από την Οσιακή του κοίμηση,

Τέλος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα. Το νέο έτος 2015 να είναι πάροχος πάσης ευλογίας και πάσης χάρητος του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και με σταθερή Πίστη και πολλή προσευχή ώστε να καταφέρει η χώρα και η Πατρίδα μας να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ελλοχεύουν.