(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Λαζάρου εις το Ι. Ησυχαστήριο Παντοκράτωρος - Μελλισοχωρίου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Το Σάββατο 4ης του μηνός Απριλίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την Ανάσταση του αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου, πρώτου Επισκόπου Κιτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, ο  Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ετόνισε την σημασία της σημερινής αναστάσιμης ημέρας καθώς επίσης έκανε και εκτενή αναφορά στην μεγάλη αλήθεια που ακούγετε από το αψευδές στόμα του Κυρίου μας: «ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. Ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα».

Το κεφάλαιο της ζωής και το γεγονός του θανάτου του καθενός αποτελούν δύο σημεία γύρω από τα οποία περιστρέφεται η υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος. Την μεν ζωή ο άνθρωπος την έχει ως δώρο Θεού αλλά δεν την αξιοποιεί και δεν την αξιολογεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να μην την διανεύει σωστά και να την μετατρέπει σε θάνατο και από γεγονός χαράς σε γεγονός λύπης και απαισιοδοξίας, όπου παρατηρείται ο πλεονασμός των βιωμάτων εκείνων που οδηγούν τον άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή και την αυτοπαραίτηση. Από την άλλη πλευρά έρχεται ο θάνατος που αποτελεί το γεγονός εκείνο, του φόβου και της οδύνης, που μαυρίζει τις ψυχές των ανθρώπων και τους οδηγεί σε πένθος απαρηγόρητο, διότι λείπει από μέσα τους η ελπίδα και το φως, αλλά κυρίως απουσιάζει η παρουσία του Θείου Λυτρωτού, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, μας δίδει την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κατανοήσουμε ότι το περιεχόμενο της, είναι η Ζωή και η Ανάσταση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας στο παρόντα βίο καλούμεθα να ζούμε τον Χριστό και ο κύκλος της ζωή μας να είναι Χριστομίμητος και Χριστοκεντρική.

Καθημερινά επιδιώκουμε πολλές και διάφορες παρουσίες προσώπων, καταστάσεων και σχέσεων. Δυστυχώς όμως δεν επιδιώκουμε να έχουμε κοντά μας τον αληθινό Κύριο και στην καρδιά μας την παρουσία Του. Αυτό είναι το γεγονός εκείνο που οδηγεί τον άνθρωπο μακριά από το φως, την αλήθεια και την Ανάσταση.

Η σημερινή ημέρα, η οποία και μας μεταφέρει νοερά στην Αγία Γη, όπου κόσμος πολλής συνωστίζονται για να δουν την έγερσή του Λαζάρου και την Αληθινή εξουσία του Κυρίου επί της ζωής και του θανάτου, δεν θα πρέπει να παραμένει ως μία ανάμνηση και μόνο, αλλά θα πρέπει να είναι οδηγός της δικής μας πορείας ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε αυτή την αλήθεια της συναντήσεως με τον Κύριο. 

Με την φωνή του ο Κύριος μας καλεί και μας λέει «δεύρο έξω».  Ας ακούσουμε όλοι αυτή την προτροπή και μέσα από αυτή, θα καταφέρουμε να βγούμε από την φθορά και τον θάνατο, ώστε να ζήσουμε την ζωή που Εκείνος Ευαγγελίζεται με την Ανάσταση του Λαζάρου, η οποία και αποτελεί το προμήνυμα της κοινής Αναστάσεως.