(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνον Δέησιν είς τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Λαγκαδά

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Την Παρασκευή, 29 Μαΐου ε.έ., ημέρα κατά την οποία τιμάται η Εορτή  της Αποδόσεως της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας  Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά. Παράλληλα δε, ετέλεσε, προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας,  Επιμνημόσυνον Δέησιν υπέρ αναπαύσεως του τελευταίου Αυτοκράτορος της Βασιλευούσης Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων ηρωικών υπερασπιστών της Πόλεως επί τη ευκαιρία της θλιβερής επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη στο νόημα της σημερινής εορτής τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα μας μεταφέρει στο μεγάλο εκείνο κεφάλαιο της πνευματικής μας ζωής και της λειτουργικής μας παραδόσεως που μας συνδέει με το γεγονός της σωτηρίας μας και με το γεγονός εκείνο κατά το οποίο ο Θεός όχι απλώς αναπλάθει τη φθαρείσα από την αμαρτία φύση του ανθρώπου αλλά την ανεβάζει στο ύψος του ουρανού και την καθιστά κοινωνό της Αγίας Τριάδος, αφού ο Ίδιος αναληφθείς εις τους ουρανούς κάθεται δεξιά του Θεού και Πατρός φέροντας μαζί του την ανθρώπινη φύση.

Αυτή, λοιπόν, η μεγάλη Εορτή, υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, αυτή η Εορτή που είναι εορτή χαράς και ευλογίας, αυτή η Εορτή που μας δίδει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε την προοπτική της οντολογικής μας πορείας η οποία είναι αιώνια και η οποία είναι πορεία προς τον ουρανό, σήμερα συμπίπτει ακριβώς με εκείνη την επέτειο της πτώσεως της Βασιλίδος τον Πόλεων, της Κωνσταντινουπόλεως και μας δίδει την ευκαιρία να δούμε μέσα από το πρίσμα αυτής της προοπτικής το γεγονός το οποίο είναι για το ευσεβές Γένος μας ένα γεγονός λύπης και τραγωδίας. Με την πτώση αυτή κλείνει μια σελίδα για να ανοίξει μια άλλη σελίδα, κλείνει μια σελίδα ενδόξου ιστορίας για να ανοίξει μια άλλη σελίδα της ιστορίας που είναι γεμάτη από τις μνήμες, γεμάτη από τους αγώνες, γεμάτη από τις δοκιμασίες για να φτάσει αυτή η σελίδα μέχρι τη σημερινή μας ημέρα, κατά την οποία και εμείς καλούμεθα να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για να παραμείνουμε αδούλωτοι πνευματικώς, εθνικώς και κοινωνικώς, για να δώσουμε τη μαρτυρία της πίστεώς μας σε μια εποχή που το Ισλάμ επανέρχεται με τις σφαγές και με όλα αυτά που αποτελούν την έκφραση αλλά και την υλοποίηση της διεθνούς τρομοκρατίας. 

Κλείνοντας της ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα μας θυμίζει την προοπτική μας υπαρξιακώς, που είναι η αιώνια ζωή και η δόξα του ουρανού αλλά και μας θυμίζει και την προοπτική μας εθνικώς. Αν θέλουμε, λοιπόν,  να έχουμε προοπτική ζωής θα πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε όχι απλώς της ιστορικής συνέχειας αλλά και της παραδόσεως εκείνης η οποία κράτησε το γένος μας 400 χρόνια αδούλωτο πνευματικώς. Να μείνουμε, λοιπόν, και σήμερα αδούλωτοι πνευματικώς και να έχουμε υπ’ όψιν  ότι η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε το που πορευόμεθα και το ποια θα είναι και η δική μας προοπτική, εάν δεν προσέξουμε. Εάν δεν προσέξουμε, όλα εκείνα που συνθέτουν όχι μόνον τα δεδομένα μιας πολιτικοοικονομικής τακτικής και πρακτικής που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά αν δεν προσέξουμε και σε επίπεδο προσωπικής ευθύνης που φέρει ο καθένας μας μέσα στην οικογένειά του.