(Δελτίο Τύπου) Εκδήλωση τιμής και μνήμης, προς τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινουπόλεως

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Εκδήλωση τιμής και μνήμης,  προς τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινουπόλεως και ιδιαιτέρως στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της θλιβερής 562αρας επετείου από την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Πόλεως.

Η συγκινητική αυτή εκδήλωση τελέσθηκε το απόγευμα της 29ης Μαΐου 2015, εις την αίθουσα «Κοσμάς ο Αιτωλός» του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά και είχε τον γενικό τίτλο  «Η Πόλις Εάλω».

Κατά την διάρκεια της παρουσιάστηκαν με ζοφερό τρόπο  ιστορικά αποσπάσματα, διηγήσεις και τραγούδια που αφηγούνται τελευταίες μέρες και στιγμές του Βυζαντίου και της Βασιλευούσης Πόλεως, τονίζοντας την ηρωική αντίσταση του τελευταίου Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των Βυζαντινών απέναντι στους Οθωμανούς, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθούμε και θα μακαρίσουμε όλοι την Ρωμιοσύνη της Πόλης και να γίνει μία σύντομη αναδρομή στα κυριότερα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Την ευθύνη της επετειακής εκδηλώσεως είχε ο ελλογιμότατος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνας Τσομπάνης, σε συνεργασία με Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως και προϊστάμενο  του Μητροπολιτικού Ναού π. Αναστάσιο Παρούτογλου, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και αρκετός κόσμος, που προσήλθε για να απότιση φόρο τιμής, στους πεσόντες ήρωες της Βασιλευούσης των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα Βασιλεύουσα στις καρδιές όλων, μέσα από την παρουσία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αφού ευχαρίστησε όλους εκοποίασαν για άρτια αυτήν την εκδήλωση, η οποία και αποτελεί ελάχιστος φόρος τιμής για όλους αυτούς τους μαρτυρικώς πεσόντων ηρωικών υπερασπιστών της Πόλεως και ιδιαιτέρως του τελευταίου Αυτοκράτορα αυτής Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τόνισε την έννοια της ιστορικής μνήμης της επετείου, υπογραμμίζοντας ότι οι λαοί χωρίς αυτήν είναι καταδικασμένοι στον αφανισμό και στην λήθη. 

Πρέπει να δούμε τα αίτια και τα λάθη που έφεραν την πτώση της Πόλεως γιατί δυστυχώς και τώρα παρόμοια λάθη, μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε για να μην έχουμε και σήμερα μία άλωση Πίστεως, άλωση Ηθών και άλωση κοινωνίας, και παρόλο τα θλιβερά σημάδια που βιώνουμε, να έχουμε πάνω από όλα να υπάρχει η ελπίδα και η πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστού.