(Δελτίο Τύπου) Επίτιμος Διδάκτορα του Τμήμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ο Μητροπ. Διοκλείας κ.κ. Καλλίστος (Ware)

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2015, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., η τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Διοκλείας κ.κ. Καλλίστου (Ware).

Κατά την διάρκεια της τιμητικής αυτής εκδηλώσεως παρέστησαν, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ.κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Καθηγητές των δύο τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής και Ακαδημαϊκής Κοινότητος, των γραμμάτων και των τεχνών, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και του Στρατού Ξήρας, φοιτητές από τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές καθώς και πλήθος κόσμου.

Η τελετή ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις της Αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Αριάδνη Στογιαννίδου, και του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, καθώς και την προσφώνηση του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Θεοδώρου Γιάγκου.

Εν συνεχεία ο Καθηγητής Θεολογίας κ. Συμεών Πασχαλίδης ανέγνωσε τον έπαινο του τιμωμένου προσώπου, όπου παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του Μητροπολίτου Διοκλείας και κατόπιν πραγματοποιήθηκε η Ανάγνωση και η Επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος και του Τίτλου από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.

Ακολούθησε η ομιλία του Πανιερώτατου Μητροπολίτου Διοκλείας κ.κ. Κάλλιστου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για αυτή την τιμητική διάκριση ανέπτυξε το θέμα: «Η τριαδική εξεικόνιση του ανθρωπίνου προσώπου κατά τους βυζαντινούς θεολόγους.»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ.κ. Κάλλιστος, ο οποίος θεωρείται ως «σημείο αναφοράς» προς τις πατερικές σπουδές, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ παράλληλα έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cluj-Napoca της Ρουμανίας, του Lawrence University του Wisconsin των ΗΠΑ, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας, της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου, του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, ενώ από το 2008 αποτελεί Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το συγγραφικό του έργο μεταφράστηκε σε δεκατρείς ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς επίσης και στην κορεατική και αραβική διάλεκτο, ενώ έχει μεταφράσει κείμενα της Φιλοκαλίας και των λειτουργικών βιβλίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Μέλος της Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών (1973-1984), Πρόεδρος του Τμήματος της Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1992-1994), Συμπρόεδρος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Μεθοδιστών (1992-1997), και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Cambridge (2003-2006). Από του έτους 2006 τυγχάνει Μέλος της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής. Τω 2007 διωρίσθη, Συνοδικώς, Συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών. Επί σειράν ετών μετέχει ενεργώς εις την ιερά υπόθεση της χριστιανικής ενότητας, ενώ είναι Πρόεδρος της Οικουμενικής Οργανώσεως “Blessed Virgin Mary”, Αντιπρόεδρος της Αδελφότητος των “Αγίων Αλβανού και Σεργίου” και εις εκ των εκδοτών του περιοδικού αυτής “Sobornost”, τυγχάνει δε συγγραφεύς πολλών βιβλίων ορθοδόξου πνευματικότητος, συνδυάζοντας μέσα από όλα αυτά άριστα το παράδειγμα του διακεκριμένου Επισκόπου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με βαθύ σεβασμό στους εκκλησιαστικού θεσμούς με το πρότυπο του διακεκριμένου ακαδημαϊκού διδασκάλου.