Ολοκληρώθηκαν τα Εκπαιδευτ. προγράμματα διά Βίου Εκπαίδ. και ανάπτυξης των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Εκπαιδευτικά προγράμματα διά Βίου Εκπαίδευσης και ανάπτυξης των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκαν εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονταν σε κληρικούς και σε λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας, και ήταν ενταγμένα σε γενικότερο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ενώ ταυτόχρονα ήταν πιστοποιημένα σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (ΦΕΚ 1592 30/9/2010), ενώ όσοι τα παρακολούθησαν εκτός από τα πνευματικά οφέλη έλαβαν και τα προβλεπόμενα μόρια, σύμφωνα με την βάση μοριοδοτήσεως των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Οι τομείς και τα πεδία δράσης αυτών των σεμιναρίων που υλοποιήθηκαν εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης ήταν: 

α) οι σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογενείας,
β) η ποιμαντική προσέγγιση του παιδιού και του εφήβου στη σύγχρονη πραγματικότητα,
γ) οι σύγχρονοι τρόποι και μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους πενθούντες, 
δ) οι σύγχρονοι τρόποι και μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους νοσούντες και τους οικείους τους.

Τον απολογισμό όλων των παραπάνω προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν  κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, έκανε Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Ψυχίατρος, ο οποίος και αναφέρθηκε κατά πρώτων στο κύριο έργο αυτών των προγραμμάτων που είναι η «ποιμαντική των ποιμένων», με παράλληλο σκοπό την κάλυψη και συμπλήρωση κατά τρόπο οργανωμένο, μεθοδικό και συγκροτημένο των ελλειμμάτων που υπάρχουν στην ποιμαντική μέριμνα για τους κληρικούς, μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία ορίζει η ίδια η Εκκλησία σύμφωνα με τις ανάγκες της και κατά δεύτερον παρουσίασε τους στόχους που επετεύχθησαν στην λήξη και των τεσσάρων κύκλων των σεμιναρίων οι οποίοι είχαν ως όφελος την επιμόρφωση, κατάρτιση, διαμόρφωση, ποιμαντική εξειδίκευση και δια βίου εκπαίδευση των προς χειροτονία και των εν ενεργεία κληρικών, καθώς και των λαϊκών στελεχών, πάντοτε και σε πλήρη συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τις ευχαριστίες του κατά πρώτον προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο διότι με το επιμορφωτικό ίδρυμα που ίδρυσε ο ίδιος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή δίδει την ευκαιρία στον κλήρο να μετέχει αυτών των προγραμμάτων που είναι σημαντικά αφενός διότι μας παρέχουν θεολογική κατάρτιση και ανανέωση των γνώσεων και αφετέρου μας μεταφέρουν το κεφάλαιο της πολυτίμου εμπειρίας που είναι απαραίτητο στην πρακτική εφαρμογή των μεθόδων εκείνων που απαιτούνται για την ποιμαντική ώστε να λαμβάνονται υπόψη και να εφαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής μας.