(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής - Κολχικού

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Την Κυριακή, 28 Ιουνίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής-Κολχικού όπου και εκόμισε τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου και του Οσίου Δαυίδ του εν Θεσσαλονίκῃ. Τα τίμια λείψανα του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως στην περιοχή του Κολχικού-Λαγκαδά, θα παραμείνουν προς ευλογία και προσκύνηση των πιστών έως το πέρας των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΕΥΓΕΝΕΙΑ» την προσεχή Κυριακή. 

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τη χαρά του καθώς του εδόθη η ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους ευλαβείς κατοίκους της περιοχής  και να ζήσει αυτή την ευλογία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας που είναι το κέντρο της ζωής μας, που είναι η έκφραση του πληρώματος της αγάπης του Θεού και που είναι παράλληλα η πρόσκληση προς τον κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει και να βιώσει την αλήθεια μέσα από την εμπειρία και το προσωπικό βίωμα.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη χαρά του, διότι και σήμερα του εδόθη η ευκαιρία να μεταφέρει στην ευλογημένη ενορία της Αγίας Παρασκευής-Κολχικού λείψανα αγίων ιερά και τίμια όπως είναι το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, ενός αγίου που αποτελεί ζωντανό και φωτεινό παράδειγμα πίστεως και ιεράς αθλήσεως, το οποίο θα παραμείνει στην ενορία μέχρι και την  προσεχή Κυριακή  προς αγιασμό και ευλογία πάντων, καθώς επίσης και απότμημα ιερού λειψάνου του  Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Δαυίδ του εν Θεσσαλονίκῃ. 

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός να μας αξιώνει ο Θεός να ζούμε την ίδια ευλογία που έζησαν οι άγιοι, που έζησαν οι όσιοι, που έζησε ο εκατόνταρχος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, ο Ρωμαίος αξιωματούχος. Ο Ιησούς φανερώνεται στη ζωή μας σήμερα όπως και τότε. Μέσα από τη ζωή των αγίων, μέσα στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας φανερώνεται ο Ίδιος στη ζωή του καθενός μας αρκεί να υπάρχει η προϋπόθεση της δεκτικότητας, αρκεί να υπάρχει η προϋπόθεση της καθαρότητος η οποία έρχεται στον άνθρωπο δια της μετανοίας, αρκεί να υπάρχει η πίστη. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά υπογράμμισε ότι ζούμε σε μια εποχή που τα πράγματα περνούν μέσα από σύγχυση, κρίση και προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το πρόβλημα είναι μια έννοια που μας αγκαλιάζει σε όλες τις λεπτομέρειες της ζωή μας. Παντού υπάρχουν προβλήματα. Προβλήματα στην οικογένεια, στην υγεία, στην  οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα μας, προβλήματα στον κόσμο, δυσκολίες, δοκιμασίες και όλοι εμείς καλούμεθα να έχουμε μια στάση στη  ζωή μας και να συνειδητοποιήσουμε πως σε αυτή τη ζωή μας δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχει Εκείνος που ήρθε για εμάς, Εκείνος που είναι το Φως, που είναι η Ζωή, που είναι η αλήθεια, ο Ιησούς Χριστός. Έχουμε, δηλαδή, τον Χριστό μαζί μας, Τον έχουμε κοντά μας και εμείς φοβόμαστε, μένουμε στο πρόβλημα, και δοκιμαζόμαστε, γιατί δεν καταφεύγουμε σε Εκείνον είτε επειδή δεν καταφεύγουμε με πίστη, σαν την πίστη του εκατόνταρχου, είτε γιατί δεν έχουμε επίγνωση της αναξιότητας  και αθλιότητας μας και νομίζουμε ότι κάποιοι είμαστε και περιχαρακωνόμαστε γύρω από τον εαυτό μας  και το εγώ μας. Είναι ο Χριστός μαζί μας, ανάμεσά μας αλλά εμείς δεν είμαστε μαζί Του. Δεν Τον ακολουθούμε, δεν τον πλησιάζουμε, δεν έχουμε την πίστη, δεν έχουμε επίγνωση της αναξιότητάς μας. Ένας Ρωμαίος αξιωματούχος μας δείχνει σήμερα το δρόμο που βάδισε Εκείνος και εδικαιώθη και επιβραβεύτηκε  από τον ίδιο τον Κύριο  όχι για να επιβραβευτούμε  αλλά για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες της ζωής μας. 

Ας πλησιάσουμε, προέτρεψε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, τον Χριστό με πίστη για να Του εμπιστευτούμε το πρόβλημά μας, να προσευχηθούμε, να ζήσουμε μέσα στην Εκκλησία αυτήν την κοινωνία την ευλογημένη με τους Αγίους μας, όπως τον Άγιο Ευγένιο, αυτόν τον μεγάλο στρατιώτη του Ιησού Χριστού και τον Όσιο Δαυίδ, τον μεγάλο αυτόν άνδρα της Εκκλησιάς. Ο ένας με το μαρτύριο και ο άλλος με  την οσιότητα και οι δυο τους, όμως, με την αγάπη και την πίστη προς τον Ιησού εδικαιώθησαν και κέρδισαν την αιώνια ζωή και είναι αυτή τη στιγμή κοντά μας, ανάμεσά μας. 

Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχήθηκε στους ευσεβείς χριστιανούς αυτή τη χάρη των Αγίων να την έχουν πλούσια στη ζωή τους και η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να φέρει μέσα στη ζωή όλων μας αυτή την ελπίδα της πίστεως την ακλόνητη και να μας δώσει ο Κύριος τη δύναμη να έχουμε την επίγνωση της αληθείας και να πορευόμεθα την οδό της δικαιοσύνης, ώστε να ζούμε και τώρα και πάντοτε μέσα στην δική Του παρουσία και με την δική Του παρουσία να έχουμε τη χαρά και την ευλογία εις την ζωην μας.