(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου - Ευαγγελισμού

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Το Σάββατον, 26 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποίαν η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Μετάστασιν του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής καί Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε είς τον Όρθρον και προεξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν Άγίου Αθανασίου-Ευαγγελισμού. 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς ημων Μητροπόλεως Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Παρούτογλου ο οποίος τόνισε ότι εορτάζουμε σήμερον την μετάστασιν ενός από τους προκρίτους Αποστόλους του Χριστού ο οποίος δεν είναι μόνον ένας κλητός Απόστολος αλλά συναριθμείται με τους εκλεκτούς και μάλιστα είναι ο εκλεκτός των εκλεκτών και ο κορυφαίος του κορυφαίου χορού των Αποστόλων. Στο όρος Θαβώρ τον επέλεξε ο Χριστός μαζί με τόν Πέτρο και τον Ιάκωβο για να δούν το "υπερφυές θέαμα" της Θείας Μεταμορφώσεώς Του. Και όταν σταυρώθηκε ο Κυριος πάλιν παρίστατο εκεί μετά της Παναγίας, της Μητέρας του Θεανθρώπου. Αυτόν επέλεξε ο Χριστός για να προστατεύει την Μητέρα Του. Αλλά και κατα τη διάρκεια της εξορίας του εις την Πάτμον ο Θεολόγος με το θεόπνευστο κήρυγμά του και τα θαύματά του οδήγησε στο φώς του Ευαγγελίου του Χριστού πολλούς κατοίκους του νησιού. Εκεί συνέγραψε και το συγκλονιστικό βιβλίο της Αποκαλύψεως. Ο Άγιος Ιωάννης κοινό έχει το γνώρισμα του ευαγγελιστού μαζί με τους άλλους τρεις που συνέγραψαν Ιερό Ευαγγέλιο αλλά υπάρχουν και γνωρίσματα που αποδίδονται μόνο σ’ αυτόν. Μόνον αυτός καλείται Παρθένος, διότι εφύλαξε παρθενία σώματος και ψυχής, μόνον αυτός ονομάζεται ηγαπημένος, διότι ζούσε ζωή καθαρότητος και αγιασμού, μόνον αυτός ονομάζεται υιός Παρθένου και μάλιστα της Θεομήτορος και μόνον αυτός δεν τελειώθηκε μαρτυρικώς, αν και υπέμεινε πολλές θλίψεις και δοκιμασίες. Απευθυνόμενος στη συνέχεια ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αναστάσιος Παρούτογλου στον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχην μας κ.κ. Ιωάννην του ζήτησε να ευχηθεί να αξιωθούμε να αγαπούμε κι εμείς τον Θεό, όπως τον αγάπησε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο οποίος με την αγάπη νίκησε όλες τις δυσκολίες, ώστε να αξιωθούμε κι εμείς της Βασιλείας των Ουρανών και να γίνουμε κι εμείς κληρονόμοι ζωής αιωνίου.

Πρό της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης στη σύντομη ομιλία του προς το χριστεπώνυμον πλήρωμα τόνισε ότι η σημερινή πανήγυρις αποτελεί γεγονός χαράς. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι αν και η δύναμη της αγάπης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου υπήρξε μεγάλη, η αγάπη αυτή λείπει δυστυχώς σήμερον απο τη σύγχρονη κοινωνία. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να βιώσει την κατα Θεόν ζωήν, θα πρέπει να έχει την αγάπη με την οποία αγάπησε ο Άγιος Ιωάννης τον Κύριον και τους ανθρώπους. Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης τιμώντας τη διακονία και προσφορά του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου –Ευαγγελισμού Αιδ. Πρεσβ. π. Θεοδώρου Κοκκώνη προέβη εις την χειροθεσίαν του εις Οικονόμον, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 22 ετών ιερωσύνης, προτρέποντάς τον να δίδει πάντοτε αυτή τη μαρτυρία της αγάπης μέσα απο την διακονίαν της ιερωσύνης και μέσα απο την μαρτυρίαν της πίστεως, την οποίαν δι’ έργων αγάπης οικοδομεί.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας