(Δελτίο Τύπου) Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη Ιερά Μνήμη του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Το απόγευμα της 13ης του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., ετελέσθη επί τη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον νεόδμητον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά-Μελισσοχωρίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος μεταξύ των άλλων ετόνισε ότι «η πορεία του σήμερα τιμωμένου Αγίου προς την άνω Βασιλεία ήταν ουρανομήκης. Με υπακοή, ταπείνωση και άσκηση εγνώρισε έμπρακτα τις αρετές. Εμόρφωσε δηλαδή τον Χριστό στην καρδιά του. Στην έρημο είχε ως ασχολία της προσευχή και μέσα από την καρδιά του εκραύγαζε προς τον Χριστό «φώτισόν μου το σκότος». Διά μέσου του θεοδίδακτου δρόμου, της νηστείας και της προσευχής και των ευαγγελικών αρετών έλαβε ουράνια χαρίσματα… Πολύ σωστά στο απολυτίκιο του, η Εκκλησία μας ομολογεί τον θείον Γρηγόριον «Φωστήρα Ορθοδοξίας, Εκκλησίας στήριγμα και διδάσκαλον, κήρυκα της χάριτος».

Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε «φωστήρας της Ορθοδοξίας», γιατί, με τα Θεολογικά του έργα και τους Δογματικούς του αγώνες οδήγησε την Εκκλησία να τον κατατάξει στην χορεία των Μεγάλων Οικουμενικών Πατέρων, επεσήμανε σε άλλο σημείο ο π. Αναστάσιος.

Ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η γνώση του Θεού είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους όσοι είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, στόχος ζωής, που μπορεί να επιτευχθεί με τον τρόπο που εισηγείται και προτείνει η Εκκλησία και περνά μέσα από τους διαύλους του διαρκούς προσωπικού πνευματικού μας αγώνα.

Η μεγάλη αυτή πατερική μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, λειτουργεί αναμφίβολα ως φωτεινό ορόσημο για μας τους πιστούς αυτήν την περίοδο. Τα βαθυστόχαστα ορθόδοξα συγγράμματα του, όχι μόνο αποπνέουν άρωμα ευσεβείας, αλλά είναι και πρακτικός οδηγός για την ψυχοσωματική μας άσκηση.

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου που ευρίσκεται είς την περιοχή των Λαγυνών.