(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον ιστορικό Ναό του Αγ. Γεωργίου - Σοχού

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Την Κυριακή προ της εορτής της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, 20 Δεκεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργιάς, εις τον ιστορικό και περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της κωμοπόλεως του Σοχού.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε όλος ιδιαιτέρως στην περίοδο που διανύουμε καθώς και στις επερχόμενες εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που είναι λίγες οι μέρες που μας χωρίζουν από αυτές, είναι παράλληλα και πολλές οι στιγμές που μας ενώνουν.

Η κάθε στιγμή, το κάθε δευτερόλεπτο, η κάθε Θεία Λειτουργία που τελούμε, είναι μια ευκαιρία να ζήσουμε την Γέννηση του Χριστού. Αυτός που δημιούργησε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, Αυτός που μας χάρισε όλες αυτές τις ομορφιές, που μας έδωσε τον ήλιο ο οποίος ανατέλλει κάθε μέρα για όλο τον κόσμο και για όλους τους ανθρώπους, Αυτός που δημιούργησε τα βουνά και τις θάλασσες, τα δέντρα και τα ζώα, Αυτός που δημιούργησε τον άνθρωπο, Αυτός ο Ίδιος έρχεται και γίνετε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός.

Ο Θεός δεν μας έπλασε για την ανακύκλωση της φθοράς, αλλά μας έδωσε την δυνατότητα να ζήσουμε μια άλλη ζωή. Πριν γεννηθούμε ζούσαμε μία άλλη ζωή, από την ώρα που γεννηθήκαμε μέχρι αυτήν την στιγμή, ο καθένας από εμάς ζει την δική του ζωή και ταυτόχρονα ο Θεός μας επιφυλάσσει μία καινούργια ζωή. Γι’ αυτό και έγινε άνθρωπος, γι’ αυτό και σαρκώθηκε, γι’ αυτό και προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, ώστε να την θεραπεύσει, να την αγιάσει, να την σώσει και να την αφθαρτίσει.
Αυτές τις ημέρες που γεμίζει ο κόσμος από λαμπιόνια, από δέντρα και καράβια στολισμένα, από σπίτια που είναι γεμάτα από γλυκά και χαρούμενες φωνές, μας αναγγέλλουν ένα γεγονός, το γεγονός ότι ο «Χριστός Γεννάται».

Δεν είναι ότι ο Χριστός Γεννήθηκε, αλλά ότι ο Χριστός Γεννάται τώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς καλείτε να πάρει μια θέση υπεύθυνη απέναντι σε αυτό το γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου μας, αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να είμαστε ανεύθυνα πρόσωπα, αυτό σημαίνει πως ο καθένας από εμάς στέκεται μπροστά στην Φάτνη της Βηθλεέμ, στέκεται μπροστά στο Θείο βρέφος μπροστά στο Ιησού και παίρνει την δική του απόφαση. Να δεχτεί τον Χριστό στην ζωή του, σαν Σωτήρα και Λυτρωτή και σαν Εκείνον που μας φέρνει την Αθάνατο Ζωή ή θα παραμείνει απλός θεατής και προσκυνητής με τον νου και τον λόγο ώστε να περιγράψει απλά το νόημα μίας εορτής.

Η σημερινή Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και κάθε Κυριακή είναι Χριστούγεννα και Πάσχα, είναι Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση, είναι Μέρα Κυρίου, δηλαδή είναι η ημέρα που κανείς συναντά τον Χριστό «πάλιν ἐρχόμενον μετά δόξης κρῖναι ζῶντας καί νεκρούς», που είναι και η προσδοκία της Εκκλησίας μας. Δεν προσδοκούμε μόνο την Ανάσταση των νεκρών αλλά και τον ίδιο τον Κύριο.
Όταν ήρθε ο Κύριος για να γεννηθεί, δεν υπήρχε τόπος, δεν υπήρχε μια γωνιά σε ένα σπίτι να τον φιλοξενήσει, ήρθε άοικος χωρίς σπίτι και χωρίς στέγη, αλλά τον φιλοξένησε η γη, την οποία Εκείνος δημιούργησε. Το Σπήλαιο, η Φάτνη των αλόγων και τα άλογα ζώα όπως ο βους και ο όνος, γνωρίζουν τον Κύριο, και στέκονται με ευλάβεια δίπλα του.

Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τον Κύριο Του, και ενώ έχει αυτή την δυνατότητα αυτή, προτιμάει να φεύγει μακριά από τον Θεό, νομίζοντας ότι ζώντας την ζωή της αμαρτίας, θα έχει κέρδος και επιτυχία, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό που κερδίζει στο τέλος, είναι μόνο ο θάνατος και η φθορά.

Ο Χριστός μας αγαπάει και μας θέλει κοντά Του. Ο Χριστός μας θέλει να είμαστε δίπλα Του με την καρδιά μας, με την σκέψη μας, με τα αισθήματα μας, με την αγάπη μας, με το ταπεινό φρόνημα και με την απλότητα μας.

Εμείς τι κάνουμε για να δεχθούμε τον Χριστό στην ζωή μας; Θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό στην καρδιά μας και ανάμεσα μας ή απλά να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, με τα φαγητά, με τις εορτές με τα γλέντια και τις διασκεδάσεις και από την ζωή μας να απουσιάζει ο μεγάλος τιμώμενος των εορτών, ο Ιησούς Χριστός;

Όπως και τότε έτσι και σήμερα οι ίδιες ώρες, ο ίδιος χρόνος, ο ίδιος ήλιος, η ίδια σελήνη, τα ίδια αστέρια, ο ίδιος ουρανός, οι ίδιοι άγγελοι θα αναγγείλουν την Γέννηση του Θεανθρώπου, οι καμπάνες θα ηχήσουν και θα μεταφέρουν το μήνυμα και η Εκκλησία θα ψάλει «προσκυνούμεν την γέννα Χριστέ».

Είναι πολύ σημαντικό κανείς να γνωρίσει και να βάλει τον Χριστό στην ζωή του. Μόνο τότε η ζωή του καθενός θα αλλάξει και θα νιώθει την αγαλλίαση, την χαρά, το μεγαλείο, έχοντας την δυνατότητα να υπερβαίνει και να ξεπερνά ότι τον εμποδίζει, ότι τον παγιδεύει, και του στερεί την ελευθερία.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τα Κατηχητικά Σχολεία, όλων των βαθμίδων της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Σοχού, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη καθ΄ έτος τελούμενη Χριστουγεννιάτικη εορτή, εις την κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου Σοχού.

Κατά την διάρκεια της λαμπρής αυτής εορτής, τα παιδιά με το μοναδικό δικό τους τρόπο, παρουσίασαν επίκαιρα τραγούδια, ποιήματα, και θεατρικά δρώμενα, τα οποία βοήθησαν όλους να βιώσουνε ακόμα περισσότερο στο αληθινό πνεύμα των ημερών που διανύουμε.

Χαιρετίζοντας την ωραία αυτή εορτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ευχήθηκε προς όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλές Εορτές με Υγεία, Ευλογία και Ειρήνη Κυρίου, η οποία πηγάζει μέσα από τον συνεκτικό σύνδεσμο της αληθινής αγάπης του Θεοδέγμονος Σπηλαίου της Βηθλεέμ.