(Δελτίο Τύπου) Κατανυκτικός Εσπερινός Δ΄ Κυριακή των Νυστειών - Αναχώρηση του Ι. Λειψάνου της Αγ. Βαρβάρας

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως ετελέσθη το απόγευμα της Κυριακής, 10 Απριλίου ε.έ, ο Κατανυκτικός Εσπερινός εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου μετά το τέλος του οποίου ανεχώρησε η σεπτή και τιμία κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας της Θαυματουργού η οποία είχε τεθεί καθ’ όλην την εβδομάδα προς προσκύνησιν και πνευματικήν ενίσχυσιν των πιστών της Θεοσώστου ημών Επαρχίας.

Στην αρχή της ομιλίας του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας σημείωσε ότι ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Δ’ Κυριακής των Νηστειών μας ευρίσκει εδώ στην τοπική μας Εκκλησία ιδιαιτέρως ευεργετημένους, διότι είχαμε την ευλογία να έχουμε εν μέσῳ ημών την τιμίαν κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και να αντλούμε εξαιτίας της σεπτής αυτής παρουσίας δύναμιν πνευματικήν αλλά και εμπνεύσεις ιερές και διδάγματα που είναι απαραίτητα για την πορεία της ζωής μας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, όπου ακούσαμε το πρωί την διήγησιν ενός εκ των αναριθμήτων θαυμάτων του Κυρίου μας το οποίον επεσυνέβη χρονικώς αμέσως μετά την Θείαν του Κυρίου Μεταμόρφωσιν και ολίγες ημέρες πριν από το Πάθος.

Κατεβαίνει ο Κύριος από το Όρος της Μεταμορφώσεως με τους μαθητάς Του και συναντά έναν κόσμον αμαρτίας και φθοράς, τον κόσμο της δυναστείας του διαβόλου καθώς προσέρχεται εις τον Κύριον ένας πονεμένος πατέρας και του φέρνει τον γιό του για να ζητήσει τη θεραπεία. «Μη αποστρέψης το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι, ταχύ επάκουσόν μου». Αυτό είπε ο πατέρας, όταν ζήτησε από τον Κύριον να του θεραπεύσει το παιδί. Ο πονεμένος πατέρας ζητάει από τον Κύριον το έλεος, την ελευθερίαν του παιδιού του και ο Κύριος τον ρωτάει αν πιστεύει και ομολογεί ότι μέσα σε αυτήν την πίστιν που μπορούσε να εκφράσει ως πίστιν υπήρχε και ένα στοιχείον απιστίας, ανθρωπίνης αδυναμίας. Όμως, αυτή η απιστία ήταν εξ αγαθής προαιρέσεως, διότι εξέφραζε το αδύναμο στοιχείο της ανθρωπίνης φύσεως και τον ρωτάει ο Κύριος πόσο καιρό ταλαιπωρείται το παιδί σου και του απαντάει παιδιόθεν. Ο Κύριος ρωτάει για να μας φανερώσει ότι η κυριαρχία του διαβόλου επί του ανθρώπου αρχίζει από την παιδική ηλικία που σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους στο τι θα προσφέρουν στο παιδί. Θα εγκατασταθεί ο Χριστός, όπως εγκατεστάθη στην Αγία Βαρβάρα ή θα έρθει ο πειρασμός της απιστίας και το παιδί θα ξεφύγει από την κοινωνία των προσώπων και θα εγκλωβιστεί μέσα στα σύγχρονα μέσα εγκλωβισμού και μέσα από έναν τρόπο ζωής ο οποίος θα το καταστρέψει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλα εκείνα τα σύγχρονα γεγονότα που αλλοτριώνουν την ψυχή του ανθρώπου. Άραγε σήμερα δείχνουμε στο παιδιά μας το πρόσωπο του Ιησού Χριστού ή δείχνουμε τα πρόσωπα εκείνα τα αλλοτριωμένα που οδηγούν στην απελπισία και την παραίτηση;

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στον Χριστόν, τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, ευρίσκονται εις την χαράς της αιωνίου ζωής. Έτσι και η Αγία Βαρβάρα. Είναι ζωντανή ανάμεσά μας και το άγιον λείψανόν της έχει χάριν, έχει ζωήν και δύναμιν διότι είναι σώμα Ιησού Χριστού και η Αγία Βαρβάρα είναι παρούσα πνευματικώς και σωματικώς. Ο Κύριος ελευθερώνει το παιδί από τη δυναστεία του διαβόλου για να δείξει ότι έτσι μας ανορθώνει όλους και δεν μας αφήνει στην πτώσιν φανερώνοντας ότι Αυτός είναι η σωτηρία. Και το γνήσιον και αληθινόν έργον που φέρει τη σφραγίδα Ιησού Χριστού είναι έργο που δεν διατυμπανίζεται. Ο Κύριος ήρθε για να δώσει απαντήσεις και να οριοθετήσει το όριον του αληθούς που συνδέεται με την Καινήν Κτίσιν και την μεταμόρφωσιν και ανάπλασιν των πάντων. Γι’ αυτό, λοιπόν,και η Αγία μας Βαρβάρα ζει σε αυτήν την θείαν ατμόσφαιραν της αναπλάσεως. Κι εμείς την ώρα της θλίψεως, όπως υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, οφείλουμε να μην παραιτούμαστε αλλά να σηκώσουμε τα χέρια μας και να ζητήσουμε από τον Κύριον να μην αποστρέψει το πρόσωπόν Του. Και δεν υπάρχει ωραιότερον πράγμα από το να απευθυνόμαστε στον Δημιουργόν μας και να Τον παρακαλούμε να αφαιρέσει την θλίψιν από την ζωήν μας.

Η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου σήμερα είναι μία θάλασσα πικρίας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, όμως εκείνο που είναι βέβαιον είναι ότι ο Κύριος είναι ο Πατέρας μας και είναι Αυτός που μας χαρίζει την χαράν και αυτήν την χαράν μας μεταφέρει και η Αγία Βαρβάρα. Με την προσευχή πρέπει λοιπόν να ζούμε, προέτρεψε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, και να ζητούμε το έλεος του Κυρίου σε κάθε στιγμήν της ζωής μας και καθώς διανύουμε την Αγίαν και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν να μην λησμονούμε την νηστείαν ως άσκησιν, ως τρόπον δια του οποίου θα κόψουμε από την καρδιάν μας κάθε κακίαν. Ας δοξάσουμε, λοιπόν, τον Θεόν διότι μας αξίωσε να φτάσουμε στην Δ’ Κυριακήν των Νηστειών και ας ζήσουμε όλα εκείνα τα πνευματικά βιώματα, όπως την παρουσίαν της Αγίας Βαρβάρας που μας συντροφεύει και μας παρηγορεί και μας χαρίζει τη μεγάλην ευλογίαν της παρουσίας της και την οποίαν πάντοτε προσωπικώς ευγνωμονώ και την νιώθω κοντά στην ζωήν μου και στην διακονίαν μου.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομον και τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην πρ.Τρίκκης κ.κ. Αλέξιον με την ευχήν και την ευλογίαν των οποίων μετεφέρθη εδώ εις την τοπικήν μας Εκκλησίαν η τιμία κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας εκ του παλαιού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της πόλεως των Τρικάλων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας