(Δελτίο Τύπου) Η ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος εις τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Αγ. Βασιλείου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Απριλίου 2016, η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της φερώνυμης περιοχής της επαρχίας μας.

Στην ομιλία προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε εκτενώς στο πανέμορφο υμνογραφικό αριστούργημα του Αγίου Ανδρέου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, ο οποίος εύστοχα χαρακτηρίζεται «Μυσταγωγός της Μετανοίας, τονίζοντας ότι με το έργο αυτό δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να κατανοήσουμε το πόσο σημαντικό γεγονός είναι η μετάνοια στη ζωή του ανθρώπου.

Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, όταν εγκαταλείπει το θέλημα του Κυρίου και ζει σύμφωνα με το δικό του θέλημα καταστρέφεται και αφανίζεται, όπως αφανίστηκαν και όλα εκείνα τα πρόσωπα που απαριθμούνται μέσα στην Παλαιά Διαθήκη και συνδέονται με την παραβατική συμπεριφορά, με την ζωή της αμαρτίας.

Ο Άγιος Ανδρέας μας υπενθυμίζει πως η ζωή μας θα πρέπει να συνδεθεί με το γεγονός του Θείου Θελήματος, γιατί ο Θεός θέλει την Σωτηρία μας και ακριβώς για αυτόν το σκοπό έγινε άνθρωπος.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης αναλύοντας εκτενώς την 9η Ωδή του Κανόνος υπογράμμισε ότι ο Σκοπός της ανθρωπίνης υπάρξεως δεν είναι να κληρονομήσει τη φθορά και το θάνατο, αλλά να ζήσει αιώνια.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτό που οδηγεί στην αμαρτία και να καταλάβουμε ότι υπάρχει καιρός μετανοίας, όπως μας προβάλει με τον παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας όλη αυτή την εβδομάδα η Αγία μας Εκκλησία.

Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, όσο αμαρτωλοί και αν είναι, αρκεί αληθινά να μετανοήσουν. Ο Θεός μας περιμένει, μας θεραπεύει και μας μεταποιεί με το έλεος και την αγάπη Του. Οι άνθρωποι δυστυχώς δεν εκτιμούν αυτά τα αγαθά, αλλά αντιθέτως οικοδομούν θεμέλια εγωπαθείας και ετσιθελισμού.

Όταν κάνεις παίρνει την απόφαση να ζήσει την κατά Θεόν ζωή, πρέπει να εγκαταλείψει του λογισμούς και τις ενθυμήσεις του παρελθόντος.

Πρέπει να φροντίζουμε συνεχώς την πνευματική μας ζωή, ζώντας την ζωή της χάριτος και της ευλογίας για να έχουμε μέσα μας ειρήνη, αρμονία και κυρίως για να εξασφαλίσουμε την προοπτική της αιωνίου ζωής που είναι και η συνέχεια της παρούσας επιγείου ζωής.

Η Αγία μας Εκκλησία μας λέει ότι ποτέ δεν είναι αργά. Μας λέει: μην ντρέπεσαι και μην διστάζεις να μετανοήσεις.

Θα πρέπει, επομένως, να αποζητάμε συνεχώς το έλεος του Κυρίου λέγοντας το Ελέησον με ο Θεός, ελέησον με, η οποία θα είναι και η φωνή της ψυχής μας, η φωνή της καρδιάς μας απέναντι στον Κύριο, ο Οποίος και θα μας χαρίσει την ζωή της Καινής Κτίσεως, την ζωή της χάριτος και την ζωή της ευλογίας, διότι όσο αμαρτωλός και αν είναι κανείς, αν ζει κοντά στον Θεό, ευεργετείται και αγιάζεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας