(Δελτίο Τύπου) Ιερατική Σύναξις των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης του μηνός Μαΐου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Το πρωί της 17ης Μαΐου ε.έ., και μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης Χαράς που μας χαρίζει η περίοδος που διανύουμε, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η καθιερωμένη μηνιαία Γενική Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Μετά την καθιερωμένη προσευχή, στο πρώτο μέρος της ομιλίας του προς τους Ιερείς, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητος, τονίζοντας προς όλους ότι ζούμε σε μία εποχή, η οποία έχει στον πυρήνα της, τις κοινωνικοοικονομικές και μόνο εξελίξεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καθόλου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Θα πρέπει να έχουμε συνεχή επαγρύπνηση και προσοχή καθώς και ετοιμότητα, διότι σε ένα κράτος το οποίο και παραπαίει κάποιοι επιμένουν, αντί να απασχολούνται με τις ανάγκες των ανθρώπων να έχουν ως μέριμνα τους, και μόνο ενδιαφέρον, το πως να πλήξουν το μεγάλο έργο της Εκκλησίας και την προσφορά της στην κοινωνία, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος ενώ κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό, συνεχάρη τους Ιερείς της περιοχής των Λαγκαδικίων όπου σε συνεργασία με τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο π. Αναστάσιο Παρούτογλου, έχουν μία συνεχή διακριτική αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική προσφορά και ενδιαφέρον, για το της εκεί περιοχής κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο απαριθμεί περίπου 850 συνάνθρωπους μας ενώ παράλληλα άλλοι 18 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, στο Θεολογικό μέρος της Συνάξεως, αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός του προσωπικού επανευαγγελισμού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μελετούμε συνεχώς τα Ιερά Κείμενα και να μαθαίνουμε τον Λόγο του Θεού, ώστε μέσα από την ορθή κατανόηση τους να μπορούμε να μεταδώσουμε τις αλήθειες και τα μηνύματα τους, ερχόμενοι κοντά στους ανθρώπους, με μόνο και κύριο σκοπό μας και στόχο μας, να τους οδηγήσουμε στον Κύριο και στην Σωτηρία.

Καταλήγοντας έκανε μία μικρή ανασκόπηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ιερά μας Μητρόπολη, με κορυφαία εκείνα των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου, τα οποία ετέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος καθώς και τις εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την λήξη των κατηχητικών σχολείων και την έναρξη των υποβολών των αιτήσεων για συμμετοχή των νέων της επαρχίας μας στις θερινές δραστηριότητες του κέντρου φιλοξενίας νέων της περιοχής του Σοχού.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση γύρω από ζητήματα λειτουργικής, πνευματικής και διοικητικής φύσεως, που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ τέλος διενεμήθη προς όλους τους Ιερείς προς ευλογία, ο τέταρτος τόμος των Βυζαντινών-Αγιολογικών Κειμένων, του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού της Α.Ε.Α.Θ. κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα, ο οποίος και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και φέρει τον γενικό τίτλο «Βίος-Πολιτεία-Θαύματα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου».