(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρας Παρασκευής της Αθλοφόρου, Πολιούχου Λαγκαδά

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια η πόλις του Λαγκαδά, τίμησε και εφέτος την μνήμη της Πολιούχου και Προστάτου της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου και συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, των Θεοφιλεστάτων Επσικόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίου, καθώς και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Εν συνεχεία, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου και με υπό των ήχων της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Αρχών της πόλεως, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής εντός της πόλεως, ενώ στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης εορτής ετελέσθη με κάθε εκκλησιαστική τάξη, εις τον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου, Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίου και Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της κατά Λαγκαδά Εκκλησίας κ.κ. Ιωάννου.

Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον γεμάτο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, οι οποίοι με πίστη και ευλάβεια προς την Αγία, έσπευσαν να την παρακαλέσουν όπως μεσιτεύει προς τον Κύριον υπέρ υγείας και σωτηρίας αυτών, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και της ακαδημαϊκής κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκος, ο οποίος και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η Αγία Παρασκευή έρχεται με τον βίο της και μας διδάσκει όλους την ελπίδα που πρέπει να έχουμε προς τον Κύριο.

Αν ο άνθρωπος αγκαλιάσει τον Σταυρό του Χριστού, όπως έπραξε και η Αγία μας, και ακολουθήσουμε το παράδειγμα της βιωτής της, τότε όλο αυτό το γεγονός θα είναι ένας ωραίος δρόμος και μία διαδρομή την οποία αν ακολουθήσουμε τότε θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τον μεγάλο θησαυρό, τον πολύτιμο μαργαρίτη που λέγεται Χριστός που είναι και η μόνη Αληθινή ελπίδα μας.

Παρασκευή σημαίνει ετοιμασία, υπογράμμισε καταλήγοντας ο Θεοφιλέστατος και προέτρεψε όλους να ετοιμάσουν τις καρδιές τους, μέσα από την θυσία να δεχθούν αυτήν την ελπίδα που λέγεται Χριστός και μέσα από το πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής και με παρρησία στην ψυχή μας να μπορούμε να λέμε, «Ἑτοίμη ἡ καρδία μου, ὁ Θεός, ἑτοίμη ἡ καρδία μου».

Προ της απολύσεως της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος με την Χρυσοστόμεια ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό πνευματικού περιεχομένου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης κλείνοντας τις εόρτιες εκδηλώσεις με την προσλαλιά του, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παριστάμενους Αρχιερείς, στους ιερείς, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, καθώς και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας που με την παρουσία τους, κατά διήμερο αυτό, τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους, την μνήμη και την εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρας Παρασκευής της Αθλοφόρου, Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά.