(Δελτίο Τύπου) Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη Ιερά Μνήμη των Επτά Παίδων Μακκαβαίων

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Την μνήμη των Επτά Παίδων Μακκαβαίων και της μητρός αυτών Σολομονής, τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σε συνεργασία με τις ενορίες του Λοφίσκου και του Κρυονερίου καθώς επίσης και με τους ομώνυμους Πολιτιστικούς Συλλόγους των περιοχών.

Το απόγευμα της 31ης Ιουλίου ε.έ., και με την συμμετοχή πλήθος πιστών (ως επί το πλείστον Θρακιωτών), πραγματοποιήθηκε αρχικώς η Υποδοχή της Εικόνος των Επτά Παίδων Μακκαβαίων, η οποία και φυλάσσεται εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου, και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, το οποίο και πλαισίωναν κληρικοί της Μητροπόλεως, ενώ μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν o Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παππάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, καθώς και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και των Τοπικών Κοινοτήτων.

Το γραφικό Εξωκλήσι των επτά Μακκαβαίων Παίδων, βρίσκεται στην διασταύρωση των δρόμων του Κολχικού και των Πέντε Βρύσεων με κατεύθυνση προς το Σοχό και αποπερατώθηκε με την αμέριστη βοήθεια και με πολλή αγάπη από τους κατοίκους της περιοχής του Λοφίσκου, εις ανάμνηση του γνωστού και μεγάλου Μοναστηρίου του χωριού Ιντζεκιοϊ της περιοχής των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης, ενώ η φερώνυμος Ιερά Εικόνα των Επτά Παίδων, διασώθηκε από την ιστορική Μονή των Μακκαβαίων, από τους προγόνους μας, όταν αυτοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους 12 Οκτωβρίου 1922.

Οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την κυριόνυμο ημέρα της εορτής, με την τέλεση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει από κοινού οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κρυονεριου και Λοφίσκου, όπου εκτός από τα παραδοσιακά κεράσματα και γλυκά που προσφέρονται σε όλους του παρευρισκομένους, παρουσιάζονται και παραδοσιακοί θρακιώτικοι χοροί, καθώς και προβολές με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Ανατολικής Θράκης, ενώ εκδηλώσειοι ς ολοκληρώνονται με την επιστροφή της Ιεράς Εικόνος των Επτά Παίδων Μακκαβαίων εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου.

Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ομίλισε επικαίρως τόσο περί της σημερινής εορτής όσο και για την σημασία της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου η οποία κορυφώνεται με την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επιδίδοντας στο τέλος το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις τον π. Κλαύδιο Κουλιανό Κουλέα, ο οποίος είναι εφημέριος του Ιερό Ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της περιοχής του Λοφίσκου.