(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατικό Συλλείτουργο εις τον Ι. Μητροπολιτικό ναό Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

 Για φωτογραφίες πατήστε πάνω.

Μεγαλοπρεπώς εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, εις τον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγιοτόκου πόλεως της Θεσσαλονίκης, κατά το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου ε.έ.

Το εσπέρας της παραμονής της μεγάλης αυτής εορτής για την Ορθοδοξία μας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου και συνχοροστατούντων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι της Ιερά Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Α΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού Βουλιαγμένης, ο οποίος και αναφέρθη εκτενώς στην μεγάλη μορφή και το έργο του συμπολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων, καθώς επίσης και στους αγώνες του για την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό.

Την κυριόνυμο ημέρα της εορτής, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και Συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος χοροστάτησε και Όρθρου της Εορτής.

Κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής Ευχαριστιακής Συνάξεως παρέστησαν μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης, η Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παρασκευή Πατουλίδου, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, εκπρόσωποι όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, στην ομιλία του αναφέρθη στην σημερινή αναγιγνωσκόμενη Ευαγγελική Περικοπή, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητος που απασχολούν την Πατρίδα και το Γένος μας.

Εν συνεχεία και υπό τους ήχους της Στρατιωτικής Μπάντας και συνοδεία τιμητικού Αγήματος του Στρατού Ξηράς, πραγματοποιήθηκε η λαμπρά Ιερά Λιτάνευσις Σεπτού Λειψάνου και της Εικόνος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στους κεντρικούς δρόμους που περικλείουν τον Μητροπολιτικό Ναό και το Επισκοπείο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, ετιμήθη μετά της προβλεπόμενης λαμπρότητος εις τους δύο πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, όπου των Ιερών Ακολουθιών εις την ενορία των Λαγυνών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος και του Μελισσοχωρίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων κ.κ. Νικηφόρος.