(Δελτίο Τύπου) Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε της εργασίες του το Β΄ Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα : "Ανθρώπινος πόνος και υπαρξιακός προβληματισμός"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε της εργασίες του το Β΄ Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. “Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς”, με θέμα: «Ανθρώπινος πόνος και υπαρξιακός προβληματισμός» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και την συνεργασία της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην κεντρική αίθουσα της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιεράς Μητροπόλεως την Πέμπτη 30 / 06 / 2011. Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Καϊμάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. “Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς” κ. Στέφανος Αθανασίου και εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής η Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Άννα Κόλτσιου - Νικήτα.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εισήγηση από τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, με θέμα: “Τίς ἀσθενεῖ, καὶ οὐκ ἀσθενῶ; Η μετοχή και βίωση του ανθρώπινου πόνου στη διάσταση της προσωπικής κοινωνίας”. Στην ομιλία επισημάνθηκε ότι «ο πόνος είναι θείο δώρο» και σύμφωνα με το παύλειο χωρίο «η πλήρη ταύτιση σε επίπεδο προσωπικής κοινωνίας απαλύνει τον πόνο, όταν ο πόνος του άλλου γίνεται πόνος δικός μας».

Μετά το τέλος της έναρξεως του Β΄ Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου ο Συλλόγος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ αναγόρευσε τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη σε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. “Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς” προσφέροντάς του το αργυρό μετάλλιο του “Αποστόλου Ιάσονος του Θεσσαλονικέος”.

Την επομένη 01/ 07/ 2011 οι εργασίες συνεχίστηκαν στην αίθουσα του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά « Η Αγία Κυράννα».

Κατά την πρώτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις της Λέκτορος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη, με θέμα: “Ασθένεια και αμαρτία στο Κατά Μάρκον. Το παράδειγμα του παραλυτικού της Καπερναούμ”, της Διδάκτορος Θεολογίας κ. Άννας Τιρικανίδου, με θέμα: “Μορφές πόνου στην Καινή Διαθήκη” καθώς επίσης της Μεταπτυχιακής Φοιτήτριας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Βαΐας Μπαρμπούτη, με θέμα: “Αναφορές στο πρόβλημα της θεοδικίας στην Παλαιά Διαθήκη”.

Στην δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία της Λέκτορος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις του Διευθυντή Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 και Πολεμικού Ανταποκριτή κ. Παύλου Νεράντζη, του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Καρακώστα, με θέμα: “Κοινωνικές επιπτώσεις των σεισμών” και του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Γαλάνη, με θέμα: “ Ο ανθρώπινος πόνος ”.

Το απόγευμα της 01/07/2011 ακολούθησαν η τρίτη και τέταρτη συνεδρία υπό την προεδρία του Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Ανέστη Κεσελόπουλου και του Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Λάμπρου Σιάσου. Στην τρίτη και τέταρτη συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις του Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Λάμπρου Σιάσου, με θέμα: “Παλαιές και νέες αλγηδόνες. Διεπιστημονική προσέγγιση του ανθρώπινου πόνου” και του Μεταπτυχιακού Φοιτητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Χρήστου Ησαΐα, με θέμα: “Η ἀποκατάσταση εἰς τὸ ἀρχαῖον ὡς ἐγκατάσταση εἰς τὸ ἀγαθόν”, του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Κουρεμπελέ, με θέμα: “Ουτοπία αντί θεοδικία: Ο κόσμος που χάνεται άδικα ο Θεός”, του Διπλωματούχου Μεταπτυχιακού Συστηματικής Θεολογίας - Δογματικής κ. Στέφανου Αθανασίου, με θέμα: “Το ζήτημα της θεοδικίας και του ανθρώπινου πόνου στη δυτική θεολογία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” καθώς επίσης του Διπλωματούχου Μεταπτυχιακού Συστηματικής Θεολογίας - Δογματικής κ. Ζήση Σίσκου, με θέμα: “Η πτώχευση του “ανυπερήφανου Θεού”, ο πόνος των πτωχών και η ανθρώπινη ασθένεια”.

Την επομένη 02 /07 / 2011 οι εργασίες του Β΄ Πανελλήνιο Διεπιστημονικού Συνεδρίου συνεχίστηκαν το πρωί με τη πέμπτη και την έκτη συνεδρία στην οποία προέδρευσαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Ατματζίδης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Βάντσος. Παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των κ. Δημήτριου Αβδελά Μεταπτυχιακού Φοιτητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα: “Νεωτερικές προτάσεις αντιμετώπισης του κακού με βάση την αυγουστίνια παράδοση”, του κ. Ευάγγελου Αλεξίου Επίκουρου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. , με θέμα: “Θεοδικία στον Πλούταρχο: από το Περὶ τῶν ὑπὸ τοῦ θείου βραδέως τιμωρουμένων στους Παραλλήλους Βίους”, του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Σταύρου Μπαλογιάννη, με θέμα: “Νευρολογική και Ψυχιατρική θεώρηση του ανθρώπινου πόνου”και του Μεταπτυχιακού Φοιτητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρου Γεωργόπουλου, με θέμα: “Παρηγορητική φροντίδα”.

Το απόγευμα της 02 /07 / 2011 οι εργασίες και οι παρουσιάσεις των εισηγήσεων ολόκληρώθηκαν με την έβδομη και την όγδοη συνεδρία υπό την προεδρία της κ. Άννας Κόλτσιου – Νικήτα Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και των κ. Ιωάννη Κουρεμπελέ Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Στην έβδομη και όγδοη συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις της κα Ιφιγένειας Κουτρής Κλινικής Ψυχολόγου και υπ. Διδάκτορος του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ., της Δικηγόρου και Διπλωματούχου Μεταπτυχιακής Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. κ. Αντωνίας Παρσανίκα, με θέμα: “Η χρηματική ικανοποίηση λόγω πρόκλησης πόνου, σύμφωνα με το ελληνικό αστικό δίκαιο”, της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Άννας Κόλτσιου - Νικήτα, με θέμα: “Ο πόνος του θανάτου και η αντιμετώπισή του στην προχριστιανική γραμματεία”, του Μεταπτυχιακού Φοιτητή του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνου Γιάννη, με θέμα: “Το πρόβλημα της θεοδικίας στην ισλαμική σκέψη” και της Επίκουρου Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Γλυκερίας Χατζούλη, με θέμα: “Δυτικά εικονογραφικά και τεχνοτροπικά στοιχεία σε παραστάσεις μαρτυρίων του 16ου αιώνα”.

Με την ολοκλήρωση τις τελευταίας συνεδρίας αναγνώσθηκαν τα πορίσματα του συνεδρίου, όπως προέκυψαν από τις είκοσι συνολικά εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν.

Η λήξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 03/ 07 / 2011 με αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας εδέχθη τους Μεταπτυχιακούς και υπ. Διδάκτορες Φοιτητές στην αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά ,Λητής και Ρεντίνης όπου του παρέδωσαν τα πορίσματα του συνεδρίου. Ο Μητροπολίτης τους συνεχάρη για την αξιόλογη πρωτοβουλία, την άψογη οργάνωση και την πληρότητα και επιστημονικότητα των εισηγήσεων.ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας