(Δελτίο Τύπου) Χρονικό εορτίων εκδηλώσεων επί τη ευκαιρία της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρία του εξ Άρτης και του Αγίου Μαξίμου του Γραικού εις την Άρτα

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

 Για φωτογραφίες πατήστε πάνω.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητης και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, μετέβει εις την πόλη της Άρτας κατά το χρονικό διάστημα 19-21 Ιανουαρίου ε.έ., όπου και έλαβε μέρος στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις επ΄ ευκαιρία των εορτών του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρία του εξ Άρτης καταγομένου και του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, κομίζοντας τον Τίμιο Σταυρό της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού, που εορτάζει μαζί με τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό.

Την Παρασκευή το εσπέρας 19 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η επίσημος υποδοχή των Ιερών Κειμηλίων και εν συνεχεία τελέσθηκε εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου του εξ Άρτης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών πρώην Άρτης κ. Ιγνατίου και Άρτης κ. Καλλινίκου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Ζαχαρία, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι είναι μέγα προνόμιο να είμεθα συμπολίται του Αρτινού Αγίου Νεομάρτυρος, είναι όμως και μεγίστη η ευθύνη μας, να γίνουμε και οικείοι του Θεού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου, τελέσθηκε εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς, το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου και συλλειτουργούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ανεφέρθη με ενάργεια, στον μαρτυρικό αγώνα του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι αυτό το αγωνιστικό φρόνημα, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα, ώστε με την δύναμη του Θεού, να ανταπεξερχόμενοι νικηφόρα στις δυσκολίες του βίου μας.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας τελέσθηκε με κάθε επισημότητα ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη του εξ Άρτης Οσίου Μαξίμου του Γραικού.

Του πανηγυρικού Εσπερινού, ο οποίος έλαβε χώρα εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος εις τον φερώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στην Άρτα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών πρ. Άρτης κ.κ. Ιγνατίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Άρτης κ.κ. Καλλινίκου.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, για την μεταφορά των Ιερών Κειμηλίων τα οποία εκομίσθησαν προς Αγιασμό των Πιστών της τοπικής Εκκλησίας.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, προέξαρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Άρτης κ.κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε και η εις Διάκονον Χειροτονία του ευλαβεστάτου Γεωργίου Κατσάνου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στις μορφές του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, υπογραμμίζοντας την καρτερικότητά τους και τον δοξασμό τους από τον Θεό, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι και όλοι οι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν καρτερικά τις αντιξοότητες του βίου, έχουν σύμμαχο τον Θεό και κερδίζουν την αληθινή, την αιώνια ζωή, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλίνικο, για την πρόσκληση του, ώστε να μετέχει στις τριήμερες εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη της Άρτας.

Προ της Απολύσεως ο επιχώριος Μητροπολίτης, κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη για την μεταφορά του Τιμίου σταυρού της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης στην Άρτα, καθώς και για την παρουσία του στην πανήγυρη του Οσίου Μαξίμου και για την πνευματική του προσφορά προς τους πιστούς, με τον εκκλησιαστικό του λόγο, που αγγίζει τις καρδιές.

Κείμενο και φωτογραφικό υλικό από www.imlagada.gr και www.imartis.gr.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας