(Δελτίο Τύπου) Εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Για φωτογραφίες πατήστε πάνω.

Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, έλαβε μέρος στις εόρτιες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, επ΄ ευκαιρίας της 302αρας επετείου της ευλογητής Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο (1717).

Το εσπέρας της 23ης Αυγούστου 2019, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αξώμης κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα προς το εκκλησίασμα και συνχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλίνικου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Ζάμπιας κ. Ιωάννου, του Θεοφ. Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου και του επιχώριου Μητροπολίτου κ. κ. Διονύσιου Δ΄.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού και όπως ορίζει το έθος, πραγματοποιήθηκε η Κάθοδος του Ιερού Κλήρου από το Αρχονταρίκι της Μονής στο Καθολικό της, για τα εσπέρια του Αγίου Διονυσίου, και εν συνεχεία έγινε η καθιερωμένη Λιτή του σεπτού Σκηνώματος τρις, η εναπόθεσή Του στη "Θύρα" της προσκυνήσεώς Του και Δέηση.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 24 Αυγούστου 2019, τελέσθηκε εις το Καθολικό της Μονής Στροφάδων, λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου, και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Ζάμπιας κ. Ιωάννου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Αξώμης κ. Δανιήλ, του Θεοφ. Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβ. Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος μέσα από τον θαυμαστό Βίο Του, δίδαξε έμπρακτα το μεγαλείο της αγάπης και της συγνώμης.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακυνθίων και τιμητικού αγήματος αποδόσεως τιμών της 117 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η Λαμπρά Λιτάνευσις του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου της ανεξικακίας Διονυσίου, από το Καθολικό της Μονής Στροφάδων στους δρόμους της αγιοτόκου πόλεως της Ζακύνθου.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, σεπτή ευλογία και αδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης, όπου και ομίλησε καταλλήλως προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, μέσα από τις ακουσθήσες Αποστολική και Ευαγγελική Περικοπή, αναλύ7οντας εκτενώς τα νοήματα αυτών.