(Δελτίο Τύπου) Λαγκαδά Ιωάννης, για την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας: "Η απειλή είναι τεκμήριο αδυναμίας"

ORTHODOXIA.INFO |Αντώνης Τριανταφύλλου.

Με καυστικό τρόπο σχολίασε στο orthodoxia.info τις απειλές που εκτόξευσε το Πατριαρχείο της Μόσχας κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και εμμέσως κατά του ίδιου ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης. Ο επίσκοπος της εν Ελλάδι Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που συλλειτούργησε με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Κιέβου Επιφάνιο, αλλά και με μητροπολίτες της νέας Εκκλησίας.

«Το Πατριαρχείο της Μόσχας τον τελευταίο καιρό απώλεσε την ψυχραιμία του αλλά και τον υγιή και ορθό προσανατολισμό του. Ενεργεί με στοιχεία κρίσης πανικού και χρησιμοποιεί μέσα ασύμβατα με το ορθόδοξο λειτουργικό ήθος για να επιβάλλει τρομοκρατική καταπίεση στο λαό και στους κληρικούς» σημειώνει ο μητροπολίτης Λαγκαδά.

Σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής Εκκλησίας ο μητροπολίτης Ιωάννης είπε ότι: «θα έπρεπε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και το επιτελείο του με κριτήρια απολύτως εκκλησιαστικά και υγιώς ορθόδοξα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Είχε ο ίδιος και έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του τρόπους για την εξεύρεση επιλύσεως. Kαι μόνον η υπερβατική και ανεξίκακη διάθεση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου έναντι των καθημερινών προκλήσεων αποτελεί γέφυρα την οποία ο ίδιος θα πρέπει να παύσει να πριονίζει».

«Η απειλή είναι τεκμήριο αδυναμίας του απειλούντος και λυπούμαι διότι αποτελεί πλάνη το να αυτοανακηρύσσει τον εαυτό του πηγή χάριτος, εκ της οποίας αποφαίνεται ως εχών εξουσία να αποκόπτει την κοινωνία από συλλειτουργούς αρχιερείς, ιερείς προκαθημένους Εκκλησιών, οι οποίοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα σε άλλους αδελφούς να ανήκουν σε δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία» απαντά ο Λαγκαδά Ιωάννης στην προσωπική, αν και όχι ονομαστική, στοχοποίησή του από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Η ρωσική Εκκλησία απείλησε ότι θα διακόψει την προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία με όσους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος δέχθηκαν ή δεχθούν σε κοινωνία εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή ήταν μια απειλή που ευθέως στοχεύει στον Λαγκαδά Ιωάννη, ο οποίος έχει συλλειτουργήσει και με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο και με άλλους επισκόπους της νέας Εκκλησίας και στην Ουκρανία, αλλά και στην επαρχία του κινήσεις για τις οποίες μπήκε στο στόχαστρο του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο μητροπολίτης Λαγκαδά δεν άφησε ασχολίαστη την απειλή της Μόσχας προς τον Αρχιεπίσκοπο που τον εκβιάζει με διακοπή μνημοσύνου, αν προχωρήσει σε μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου. «Η δήλωση για την διακοπή του μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ατυχής, άκομψη και εκτός πάσης κανονικότητας και νομιμότητας ενέργεια» τόνισε ο κ. Ιωάννης αντιλέγοντας ότι: «Εμείς αντί των απειλών ανταλλάσουμε τον ασπασμόν της αγάπης. Ο Χριστός εν μέσω ημών ην και έστι και έσται».

Πάντως ο κ. Ιωάννης μέσω του orthodoxia.info εύχεται «στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Κύριλλο και στην περί αυτόν Ιερά Σύνοδο να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως τα θεολογικώς ημαρτημένα των ανακοινωθέντων και να εργαστούν προς οικοδομή της ενότητος των ανά των κόσμο ορθοδόξων Εκκλησιών». Μάλιστα, ο μητροπολίτης Λαγκαδά δηλώνει απευθυνόμενος προς τους ομόδοξους Ρώσους αδελφούς ότι «τους αντιπροσφέρουμε την εν Χριστώ αγάπην και τους υπομομνισκώμεν την ευλογία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των λοιπών Αγίων εκ των οποίων έλαβον την χάρη και την ευλογία εκ της Μητρός του Χριστού Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως».

Κατέληξε δε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε «το φως του Χριστού την πηγή της αλήθειας και τη ζωή της Αγίας Εκκλησίας, που είναι κοινωνία Αγίων και ζωή ουρανίου πολιτεύματος». Όπως τονίζει ο μητροπολίτης Λαγκαδά η ζωή της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από την εκκοσμίκευση της πολιτειοκρατίας και των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν εθνοφυλετισμούς και συναφείς αποτυχημένες αναζητήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας