(Δελτίο Τύπου) Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονικης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Για φωτογραφίες Λειτουργία πατήστε εδώ.

Για φωτογραφίες του Εσπερινού πατήστε εδώ.

Την Ιερά Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, του και συμπολιούχου της μετά του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, εόρτασε η Αγιοτόκος πόλη των Θεσσαλονίκης την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η οποία μέσα στην Κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη από την Αγία μας Εκκλησία, εις την μεγάλη αυτή μορφή της Ορθοδοξίας και την Χριστιανικής μας παραδόσεως και ιδιαίτερα της λεγόμενης μεταβυζαντινής περιόδου.

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο ομώνυμος και περικαλλής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεσσαλονίκης όπου και φυλάσσεται ως πνευματικός θησαυρός και το Σεπτό Λείψανο του Αγίου, το οποίο και τίθεται προσκύνηση, κατά το έθος, έμπροσθεν του Δεσποτικού Θρόνου.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 14 Μαρτίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι της Ιερά Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Στην εσπερινή ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου και στο πολύπλευρο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο που επετέλεσε για την Ορθόδοξο Πίστη και την Πατρίδα μας, ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Συνδέοντας τα γεγονότα της ταραχώδους εποχής εις στην οποία έζησε με τις σημερινές δύσκολες στιγμές που περνάει η Πατρίδα μας, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε στα πολλά θαύματα που επετέλεσε, όπως μας τα διηγείται μέσα από τα έργα του ένας εκ τους επιφανέστερους και πολυγραφότερους αρχιερείς της Εκκλησίας μας, Άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, προτρέποντας το παριστάμενο εκκλησίασμα να παρακαλέσει τον Άγιο ως Ιαματικό, να επιβλέψει τον Λαό μας, αλλά και όλο τον κόσμο, και να μας προστατέψει από την πανδημία της νόσου του κορονοϊού.
«Η Προσευχή προς τον Θεό και προς του Αγίους, είναι η ζώσα πνοή που μας συνδέει με την Χάρη και την Ευλογία του Κυρίου. Αποτελεί πηγή δυνάμεως, πηγή αγιασμού και πηγή ιατρείας. Τα Συναξάρια της Ορθοδόξου Πίστεως μας, είναι γεμάτα από τέτοια περιστατικά θαυμαστών γεγονότων».

Ζούμε σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι κρίνουν τα πράγματα με επιπολαιότητα και δεν εμβαθύνουν στο ουσιαστικότερο νόημα της ζωής και στα βαθύτερα των προβλημάτων νοήματα. Έχουμε μαζί μας τον Κύριο και ας Τον παρακαλέσουμε μέσα από την καρδιά μας, να στείλει την Χάρη Του, να μας ενισχύσει και να μας προφυλάξει από κάθε νόσο».

⁰Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι και των δύο Μητροπόλεων, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ.Θ., Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Ιάκωβο Αθανασίου, ο οποίος και ανέγνωσε την υπ’ αριθμόν 3013 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Ενημέρωσις του Χριστεπωνύμου Πληρώματος περί του νέου κορωνοϊού (Covid-19).

Προ της Απολύσεως εψάλη Δέηση έμπροσθεν του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, υπέρ της αποτροπής της εξαπλώσεως της περί ης ο λόγος νόσου, ενώ στην σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, για την τιμητική πρόσκληση και ευλογία που του παρείχε ώστε να προεξάρχει όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα εις τον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγιοτόκου πόλεως της Θεσσαλονίκης, κατά το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου ε.έ., μεταφέροντας παράλληλα προς όλους την Πατρική του Ευλογία, καθώς επίσης και τις Ευχές του, για παύση των δύσκολων στιγμών που διέρχεται η Πατρίδα μας, ενώ παράλληλα προέτρεψε για ακόμη μία φορά όλους να προσέχουν και ακολουθούν τις όποιες οδηγίες συνιστούν οι αρμόδιοι φορείς, διότι όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η πρόληψη είναι η καλύτερη από τις θεραπείες που υπάρχουν και με την Χάρη του Κυρίου και τις πρεσβείες του σήμερα τιμωμένου Αγίου Γρηγορίου, όλα θα περάσουν και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».