(Δελτίο Τύπου) Η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου εις την Ιερά Μονή των Ιβήρων - Αγίου Όρους


Η Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκάδα κ. Ιωάννου, Καλαμαριάς Ιουστίνου και του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου.

Προ της ενάρξεως της ολονυκτίου Αγρυπνίας πραγματοποιήθηκε η έξοδος της Ιεράς Εικόνος από το Παρεκκλήσιο της, όπου φυλάσσεται καθ’ όλο το έτος, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία τελέστηκε ο μικρός εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις.

Κατά την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων και όπως ορίζει το αρχαίο έθος ηγουμενεύει της πανηγύρεως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Λαυρεώτης, ενώ εφέτος λόγω της πανδημίας του Covid-19, και κατόπιν σχετικής ανακοινώσεως της Μονής, δεν προσήλθαν προσκυνητές.

Μετά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε η Πανηγυρική Παραδοσιακή Αγιορείτικη Τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας ακούσθηκαν εόρτιοι λόγοι πνευματικής οικοδομής και σύντομοι χαιρετισμοί.

Το απόγευμα της κυριονύμου ημέρας της εορτής, και παρουσία σύσσωμης της Ιεράς Κοινότητος με επικεφαλη τον Πρωτεπιστάτη Παύλον Λαυριώτην, τελέσθηκε ο Μεθέορτιος Εσπερινός και κατά το έθος τελούμενο Κτητορικό Μνημόσυνο, εις το οποίο συνχοροστάτησε, μεταξύ των προαναφερθέντων Μητροπολιτών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος.

Τέλος εκμεταλλευόμενος την παρουσία του εις το Περιβόλι της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και η συνοδεία του, είχαν την ευκαιρία, να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου όπου προσκύνησαν και θαύμασαν τα Ιερά Κειμήλια και θησαυρούς που φυλάσσονται, εδώ και αιώνες ως πολύτιμοι μαργαρίτες.