(Δελτίο Τύπου) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στους εορτασμούς του προστάτου της πόλεως της Αρναίας, Αγίου Στεφάνου Πρωτομάρτυρα Αρχιδιάκονο του Κυρίου.

Αναδημοσίευση εκ του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων www.romfea.gr

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Εορτή Αγίου Στεφάνου - Αρναίας 

Τα Χριστούγεννα στην Αρναία είναι συνυφασμένα πάντοτε με τη γιορτή του Αγίου Στεφάνου που προστάτης όντας της Πόλεως γιορτάζεται μεγαλόπρεπα. Η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου προίκισε την Αρναία με τη μνήμη του Εφόρου της και προσέδωσε στον χώρο αυτό της Χαλκιδικής τεράστια τιμή και χαρά, βασισμένη στην τιμή προς τον Πρωτομάρτυρα Αρχιδιάκονο του Κυρίου.

Για φέτος, παρόλη την επέλαση του Κορωναϊού και μάλιστα της μεταλλάξεώς του «0», δεν εμποδίστηκε ο φιλομάρτυρας Αρνιώτης να προσέλθει στον ιστορικό και μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου για να τιμήσει τον Προστάτη του.

Προσκαλεσμένοι στη γιορτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο προσέτρεξαν στη χάρη του Αγίου οι Σεβ. Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Κορώνης, Μεθώνης και Ανδρούσης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Του πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ως νεώτερος τη τάξει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, προσωπικός φίλος και γνωστός από τα παλιά, ιδίως από την Ιερά Σύνοδο, του οικείου Ιεράρχου. Στην ομιλία του ο χοροστατών Ιεράρχης στάθηκε στην εναγώνια κραυγή του Στεφάνου κατά την ώρα του Μαρτυρίου του προς τον Κύριο: «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην», δηλαδή, «Κύριε, μη λογαριάσεις σ' αυτούς αυτή την αμαρτία» (Πραξ. ζ' 60) και κατόπιν εκοιμήθη!

Είναι προνόμιο μονάχα των ψυχών που έχουν τρωθεί από την αγάπη του Κυρίου, είπε ο άγιος Κιλκισίου, να μεταποιούν την αγάπη προς τον Θεό σε λατρεία για τον άνθρωπο. 

Την ώρα του θανάτου του και μάλιστα του Μαρτυρίου του ο Στέφανος νοιαζόταν για την πνευματική κατάσταση και για την ψυχική υπόσταση των αδελφών του που τον λιθοβολούσαν, μεταξύ αυτών και του Παύλου! Θέλει μεγαλοσύνη ψυχής, μεγαλείο και δύναμη πνευματική η Εκκλησία και οι Χριστιανοί αυτό το μέτρο της αγάπης για τον Χριστό να το μεταποιούν σε μέτρο αγάπης για τον άνθρωπο.

Την κυριώνυμο ημέρα, Δευτέρα 27η μηνός Δεκεμβρίου 2021, του πανηγυρικού Όρθρου και της λαμπρής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. 

Ο Λαός της Αρναίας υπερεπλήρωσε απ' άκρου εις άκρον τον πανηγυρίζοντα Ναό, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Γιάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό, Νικόλαο Αυγερινό και Ευριπίδη Ατζιαμή, τον Πρόεδρο της Αρναίας κ. Αγαπητό Κιάτο, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Κατερίνα Ζωγράφου, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πολιτιστικού Κέντρου κ. Στέλιο Τζιτζιρίκα, την Πρόεδρο της Α'/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου κα Ευγενία Γιαννούση, τον Πρόεδρο της Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρά, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας κ. Δημήτριο Αλεξανδρή και τον Υποδιοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Αναστάσιο Καραπαντά, κ.α.

Τον ομιλητή της ημέρας άγιο Μεσσηνίας παρουσίασε ο κυριάρχης Μητροπολίτης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιό του, μιας και ο κ. Χρυσόστομος, όπως είπε, αποτελεί καύχημα για την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όντας Καθηγητής Πανεπιστημίου, λιπαρός γνώστης της Θεολογίας και της θύραθεν παιδείας, εξαίρετος στα διοικητικά και νομικά και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο κυρίως με τον Ρωμαιοκαθολικισμό.

Ο ομιλητής υπεγράμμισε ότι το Μαρτύριο του Στεφάνου έναν λόγο και μόνο είχε. Να τονίσει ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου και γι' αυτόν τον Σωτήρα μαρτύρησε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας την Εκκλησία πως δεν χρειάζεται να ψάχνει άλλους Σωτήρες! 

Ο Σωτήρας είναι ένας, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός! Το Μαρτύριο του Στεφάνου κατέληξε ο Δεσπότης δεν στηριζόταν σε συναισθηματικούς λόγους, αλλά διακήρυξε και διακηρύσσει διαχρονικά την πίστη της Εκκλησίας στον Δομήτορά Της, ως τον Θεό που ήρθε στα ανθρώπινα, για να ανεβάσει τα ανθρώπινα στα επουράνια!

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον πολιό Εφημέριο Νέων Ρόδων π. Ιωάννη Αγγελίδη, ο οποίος συν Θεώ και λόγω της μεγάλης ηλικίας του, επιθυμεί να παραιτηθεί της ενεργού υπηρεσίας και διακονίας του και φυσικά και από τη θέση αυτή θα στηρίζει την Ιερά Μητρόπολη.

Τα ιερά αναλόγια του Ναού ετίμησαν ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης, ο Λαμπαδάριος του Ναού κ. Κωνσταντίνος Πνευματικός, και οι Μουσικολογιώτατοι εκλεκτοί συνεργάτες τους κ.κ. Κωνσταντίνος Καλυβιώτης και Πέτρος Κοτρότσιος.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας