(Δελτίο Τύπου) Η μεγάλη εθνικοθρησκευτική εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης


Η μεγάλη εθνικοθρησκευτική εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, εορτάσθηκε με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, γεμάτη από αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και με κάθε επισημότητα εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 24 Μαρτίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εψάλει η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβολακίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι καθώς και πλήθος πιστών που μετείχαν προσευχητικά τιμώντας το πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Στον εσπερινό του λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε τόσο στο θεολογικό όσο και στο ιστορικό περιεχόμενο της Εορτής, συνδέοντας την Ελευθερία του Γένους μας από τον Οθωμανικό ζυγό με την Ελευθερία που χάρισε ο Θεό μέσα από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την οποία αν ο άνθρωπος την βιώσει πραγματικά και κατά Θεόν μπορεί να είναι αληθινός, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο γεγονός της υπακοής της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Θείο Θέλημα, όπου μας δείχνει και εμάς σήμερα τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να γνωρίσουμε την άληκτο και αιώνιο ζωή, αφήνοντάς πίσω ότι μας βλάπτει και μας φθείρει, χάνοντας την ευκαιρία του προσωπικού μας ανακαινισμού. 
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πλάτων, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
Παρέστησαν μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος oι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Λαγκαδά κρατώντας τις Ελληνικές Σημαίες καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της επαρχίας ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους Λάβαρα ανά χείρας, τιμώντας και αυτοί με τον δικό τους τρόπο τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μας.
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ο οποίος και αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης αποδίδοντας πλήρως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του διπλού εορτασμού και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή των αγωνιστών εκ της επαρχίας του Λαγκαδά και γενικότερα στους αγώνες που δόθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μας, σημειώνοντας στο τέλος ότι «το 1821 αποτελεί έναν φάρο για όλους εμάς για να αγωνιστούμε από την πλευρά μας ώστε να ψηλώσουμε λίγο ακόμα τη γλυκιά μας πατρίδα. Δεν μας φόβισαν, δεν μας φοβίζουν και ούτε πρόκειται να μας φοβίσουν οι δυσκολίες. Γιατί μπροστά στις αντιξοότητες γεννιέται η μεγαλύτερη ελπίδα». 
Ακολούθησε η Επίσημος  Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω του 1821, ενώ στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αφού συνεχάρη τον ομιλητή για την τεκμηριωμένη ομιλία του, σημείωσε ότι «ο λαός μας και τότε και σήμερα περνά δυσκολίες. Η ελευθερία η οποία είναι το υπέρτατο αγαθό δοκιμάζετε συνεχώς, αλλά εμείς οφείλουμε να έχουμε Πίστη στο Θεό ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δυσκολίες έχοντας ως μόνο αληθινό σύμμαχο την βαθιά μας Πίστη στο Θεό και αντλώντας δύναμη από το ηρωικό και τίμιο αίμα των προγόνων μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ανταπεξέλθουμε και να μεγαλουργήσουμε, διατηρώντας την πνευματική μας ανεξαρτησία, αρκεί να έχουμε σταθερότητα και ενότητα μεταξύ μας.
Περαίνοντας την ομιλία του παρότρυνε τα παιδιά να κρατούν πάντοτε ψηλά την Ελληνική Σημαία και τα Λάβαρα του τόπους μας, ενώ με μία φωνή προέτρεψε όλο το εκκλησίασμα να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο, συγχαίροντας τους παράλληλα για την παρουσία τους στις εόρτιες Λατρευτικές και Εθνικές εκδηλώσεις.  
Ακολούθως, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και η καθιερωμένη Κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας, στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως, και εν συνεχεία η παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, των Τοπικών Κοινοτήτων και των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.