(Δελτίο Τύπου) Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος εις την Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και ΡεντίνηςΓια περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Εορτή της πολιούχου Αγίας Παρασκευής

Ιεροπρεπώς και με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  τίμησε την ιερά και φωταυγή μνήμη της Προστάτιδος και Πολιούχου και Εφόρου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων και του εορτασμού υπήρξε ο περικαλλής φερώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Μακεδονικής πόλεως, όπου πλήθος πιστών ανεξαρτήτου ηλικίας και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, προσήλθαν και προσκύνησαν ευλαβικά τόσο το Σεπτό Λείψανο της Αγίας όσο και την Ιερά της Εικόνα, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ και εναποθέτοντας μία προσευχή και μία παράκληση ή ακόμα και μία ευχαριστία προς το πρόσωπο της σήμερον τιμωμένης προστάτιδός τους.

Το εσπέρας της εορτής, 25 Ιουλίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, και συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Ρηγίου κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Εν συνεχεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, καθώς και ενδεδυμένους νέους και νέες με παραδοσιακές στολές της επαρχίας μας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά, ενώ πλήθη πιστών, με περισσή πίστη και ευλάβεια συμμετείχε στην λιτανευτική πομπή.

Στην κεντρική πλατεία εψάλει η καθιερωμένη Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτωνας καλωσόρισε με θερμούς λόγους αγάπης και ευχαριστίας τους προσκεκλημένους Ιεράρχες, κάνοντας ειδική αναφορά στους διαχρονικούς και ακατάλυτους δεσμούς Μακεδονίας και Κρήτης που χρονολογούνται από τα προχριστιανικά κιόλας χρόνια.
Τον Θείο Λόγο κλήθηκε και κήρυξε διδακτικότατα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον σεπτό μας Ποιμενάρχη με τον οποίο και συνδέετε με ειλικρινή φιλία περίπου τριάντα ετών, για την ευγενική πρόσκληση που απεύθυνε ώστε να είναι σήμερα στα ευλογημένα χώματα της Μακεδονίας, ομίλησε καταλλήλως περί της τιμής των Αγίων και περί του προσώπου της σήμερα τιμωμένης Αγίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Άγιοι μας, λειτουργούν ως παιδαγωγοί και οδοδείχτες προς τον Χριστό. Το όνομα Παρασκευή σημαίνει προετοιμασία, όχι για τα τωρινά αλλά για τα μέλλοντα, έτσι θα πρέπει να είναι και η ζωή μας, μία προετοιμασία για να καταλήξουμε στον αιώνιο σαββατισμό.

Καταλήγοντας και αφού εξέφρασε την χαρά του που είδε τόσους νέους να συνοδεύουν την Εικόνα και το Λείψανο της Αγίας Παρασκευής, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι συνδέετε με οικογενειακούς δεσμούς με τον τόπο μας, λόγω του ότι μερικοί συγγενείς του από την μεριά της γιαγιάς του, όταν έφυγαν σαν πρόσφυγες από τα Πάρσα της Μικράς Ασίας, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Λαγκαδά.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφωθήκαν την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, με το λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, και συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Ρηγίου κ. Ειρηναίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι, μεταξύ αυτών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αχίλλειος Τσούτσουρας, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Συνόδου και ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευσέβιος Σπουργίτης.

Κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αποστόλος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γεώργιος Ξενιτίδης, ο Πρόεδρος του Λαγκαδά κ. Αστέριος Καραγιοβάννης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Αρχών με επικεφαλή τον Διοικητή της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Ασσήρου, Ταξίαρχο Χρήστο Βλαχογιάννη,  και των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών φορέων της Πόλεως, εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά, καθώς επίσης πλήθος κόσμου και πιστοί από πολλά μέρη της επαρχίας μας, ενώ τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Χασανίδης συνοδευόμενος εκ του μουσικολογιωτάτου κ. Γεωργίου Ματθαίου και την χορωδία του. 

Τον πανηγυρικό Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος όπως και τόνισε ότι μέσα από τα πρόσωπα των Αγίων, βλέπουμε την Αλήθεια και τον δρόμο που οδηγεί στην χαρά του Παραδείσου, ενώ παρακάλεσε και την Αγία Παρασκευή να κρατάει τα μάτια όλου του κόσμου ευθυγραμμισμένα με τον Λόγο του Κυρίου.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, απεύθυνε λόγους ευχαριστίας πρώτα προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης για την λαμπρά παρουσία του στην πανήγυρι της πόλεως του Λαγκαδά, προσφέροντας του ως ανάμνηση μία Εικόνα της Αγίας Παρασκευής, καθώς επίσης και ονομαστικά προς τους παρισταμένους Αρχιερείς, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, καθώς και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίοι με την παρουσία τους, όλο αυτό το διάστημα των λατρευτικών εκδηλώσεων, τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους, την μνήμη και την εορτή της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά. Παράλληλα εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν το τελευταίο διάστημα την χώρα μας, προτρέποντας όλους να προσεύχονται διαρκώς ώστε με την βοήθεια του Θεού, οι δοκιμαζόμενοι αδελφοί μας να επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα, κάνοντας ειδική αναφορά στους δύο πιλότους που χάσανε την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, ενώ τέλος, συνεχάρη τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιο Παρούτογλου και την εκκλησιαστική επιτροπή του Μητροπολιτικού Ναού για την άρτια προετοιμασία της πανηγύρεως.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, τέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου καθώς επίσης και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα, Σμηναγού Χρήστου Μουλά, και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.