(Δελτίο Τύπου) Η Μεγίστη και αρχαιότερη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων εις την Ι.Μ. ΛαγκαδάΓια περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Εορτή Θεοφανείων 

Η Μεγίστη και αρχαιότερη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εορτάσθηκε με την δέουσα λαμπρότητα και πάσα ιεροπρέπεια μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Το Σάββατο 6η Ιανουαρίου 2024, ανήμερα της μεγαλειώδους αυτής εορτής της Αγίας Πίστεως μας,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας χοροστάτησε στον Όρθρο της Εορτής, Ιερούργησε κατά την Θεία Λειτουργία και ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, συμπροσευχητικώς παρόντων των Αρχών και των Φορέων της Πόλεως με επικεφαλής τον Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Θεόδωρο Καράογλου και την Δήμαρχο Λαγκαδά κα. Νίκη Ανδρεάδου, εκπροσώπων των Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και του πιστού λαού του Θεού, που υπερεπλήρωσε τον Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως του Λαγκαδά.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη λίμνη της Βόλβης, όπου συνολικά εφέτος 19 τολμηροί κολυμβητές, βούτηξαν εφέτος στα κρύα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία Του, έχοντας ως σύμμαχο την ζέση της καρδιάς τους, το θάρρος και την τόλμη που χαρακτηρίζει του Ορθοδόξους και την μεγάλη τους αγάπη για τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος μας.
Στους κ.κ. Αναστάσιο Λάκη και Γεώργιο Χριστοφόρου, οι οποίοι είχαν εφέτος την μεγάλη τιμή και ευλογία να ανασύρουν εκ των Υδάτων, τον Τίμιο Σταυρό αντιστοίχως σε κάθε από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις Του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, έδωσε ως ευλογία και ανάμνηση τον παραδοσιακό έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας μας, έναν επιστήθιο Σταυρό.
Στην σύντομη προσλαλιά του από το Δημοτικό Κολυμβητήριο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αφού συνεχάρη όλους τους τολμηρούς κολυμβητές που είχαν την ψυχική δύναμη και το θάρρος να κολυμπήσουν και να ανασύρουν τον Σταυρό, βεβαιώνοντας  την γενναία Μαρτυρία της Πίστεως τους, αναφέρθηκε στη φανέρωση του μυστηρίου της Αγίας Τριάδος και στο πως ο άνθρωπος θα πρέπει να την προσεγγίζει βιωματικά, σημειώνοντας ότι όσα βιώνουμε μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας, δεν είναι υπόθεση κάποιου θρησκευτικού κατεστημένου, αλλά είναι υπόθεση της ζωντανής παρουσίας του Θεού. Εμείς ως Χριστιανοί βγήκαμε από την κολυμβήθρα για να ζήσουμε την ζωή της αφθαρσίας βυθίζοντας τελείως τον παλαιό άνθρωπο με τα πάθη και τις αμαρτίες. 
Από την αποβάθρα της Λίμνης Βόλβης, όπου παρέστη και ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας ο Σεβασμιώτατος και εφέτος στο σύντομο μήνυμα του, αφού ευχήθηκε καταλλήλως, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο μέρος καλώντας όλους τους αρμοδίους φορείς να λάβουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υπάρξει μία πλήρης οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξη τους μέρους.
Έχουμε καθήκον να σεβόμαστε και να προστατεύουμε την γη, που μας παραχώρησε ο Δημιουργός, αλλά δυστυχώς ξεχνάμε ότι «ὁ τοῦ κάλλους γενεσιάρχης ἔκτισεν αὐτά» (Σοφ. Σολ. ιγ΄, 3) και «χείρ Κυρίου ἐθεμελίωσε τήν γῆν, καί ἡ δεξιά Αὐτοῦ ἐστερέωσε τόν οὐρανόν» (πρβλ. Ἡσ. μη΄, 13), σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεπτός Μητροπολίτης μας για να συμπληρώσει ότι για να έχουν τα παιδιά μας και οι νέοι μας ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα, θα πρέπει εμείς να μην προβαίνουμε σε καταχρήσεις κατά της δημιουργίας της περιβαλλοντολογικής ισορροπίας που διαλύει την φυσική αρμονία των συνισταμένων παραγόντων του περιβάλλοντος και οδηγεί στην νέκρωση του.
Καταλήγοντας τα μηνύματα του και από τα δύο μέρη ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο η χαρά των Θεοφανείων να είναι συνεχής και το φως του Κυρίου, να φωλιάσει στις καρδιές, στα σπίτια και ολόκληρη την κοινωνία. 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας