(Δελτίο Τύπου) Η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Όσσαίας Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Εορτή Αγίας Κυράννης

Με τη δέουσα λαμπρότητα και τηρώντας και εφέτος μία παράδοση περίπου δύο αιώνων, η οποία καθιερώθηκε από τους κατοίκους της Όσσης, να τιμούν τη συντοπίτισσα Αγία τους Κυράννα (παρότι η μνήμη της τιμάται από της Αγία μας Εκκλησία την 28η Φεβρουαρίου), καθώς δεν ήθελαν να στερηθούν τη χαρά και την ευλογία της εορτής της Αγίας τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι την επομένη των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα, εορτάστηκε την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Όσσαίας εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. 
Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο πάνσεπτος και περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννης, όπου φυλάσσονται τα Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανα της Αγίας, η οποία γεννήθηκε στην κωμόπολη αυτή και εμαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια κατά το έτος 1751 στη Θεσσαλονίκη.
Την λαμπράν πανήγυριν της τοπικής μας Εκκλησίας, ετίμησαν εφέτος με την παρουσία τους, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Πλάτωνος, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ο οποίος και προεξήρχε όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ενώ μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθε και συμμετείχε με υποδειγματική τάξη και ευλάβεια, παρέστησαν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Φάνης Παπάς, η Δήμαρχος Λαγκαδά κα. Νίκη Ανδρεάδου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, της Τοπικής Κοινότητος Όσσης, καθώς και ομάδα προσκυνητών εκ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που κατέφθασαν για να τιμήσουν την Αγία μας με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην π. Πλάτωνα Βακαλάκην.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, κηρύσσων τον Θείον Λόγον, τόσον κατά την διάρκειαν του Αρχιερατικού Εσπερινού όσον και κατά την διάρκειαν της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος εκτενώς είς την μορφήν, τον βίον και το μαρτύριον της Αγίας Κυράννης, τονίζοντας την αξίαν του μαρτυρίου της συνειδήσεως του ανθρώπου μέσα στην καθημερινότητά του στον σύγχρονον κόσμον, όπου καλείται με τον βίον του, την πιστότητα στο θέλημα του Κυρίου και μέσα από την ουσιαστικήν του σχέσιν με το Σώμα του Θεού, που είναι η Αγία μας Εκκλησία, να δίδει την Μαρτυρίαν της Πίστεώς του παραμένοντας πιστός στις εντολές του Κυρίου.
Όπως χαρακτηριστικώς σημείωσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, η Αγία Νεομάρτυς Κυράννα ομολόγησε και έχυσε το αίμα της για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Τόνισε δέ ότι αντλούσε δυνάμεις ανεξαντλήτους από την ακλόνητον πίστιν της. Αυτήν την πίστιν είχαν και όλοι οι Άγιοι και σήμερα καλούμαστε κι εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους καθώς η πίστις μας είναι η αποκάλυψις του ίδιου του Θεού στον άνθρωπο. Όταν  είμεθα μαζί με τον Θεόν βιώνουμε την ουσίαν των πραγμάτων που είναι η παρουσία του Χριστού, ο Οποίος είναι η ζωή. Ο θάνατος των  μαρτύρων είναι ζωηφόρος και μέσα από το παράδειγμά τους μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε και να μιμούμαστε την χάριν τους και να παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτό που μας προσφέρει ο Κύριος.
Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, στη σύντομη ομιλία του αφού εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους Αρχιερείς, Ιερείς, τους Άρχοντες και τον πιστό λαό του Θεού, οι οποίοι προσήλθαν με χαρά και ευλάβεια δια να τιμήσουν τη μνήμη της μεγάλης Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας δίδοντας και αυτοί με το δικό τους τρόπο τη μαρτυρία της ενότητος της Αγίας μας Εκκλησίας, τόνισε την αναγκαιότητα να ακολουθούμε το ολοζώντανο παράδειγμα των Αγίων μας και να ζούμε συνεχώς μέσα στο Φως του Χριστού, έχοντας χρέος και υποχρέωση τόσο προς τους προγόνους μας όσο και προς τις γενιές που έρχονται  να αγωνιζόμαστε συνεχώς και να διαφυλάττουμε τις αρχές και  τις αξίες που εκείνοι υπερασπίστηκαν μέσα από τον αγώνα και τη θυσία τους, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννη Αρσενιάδη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων και Αρχιερατικό Επίτροπο Όσσης, δια την κατά πάντα άψογη οργάνωση όλης της πανηγύρεως. 
Εν συνεχείᾳ, προσεφέρθησαν προς όλους παραδοσιακά τοπικά κέρασματα, ενώ οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν για προσκύνημα εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ευρέθησαν κατά θαυμαστό τρόπο τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εκ Ζαγκλιβερίου καταγομένης.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας