(Δελτίο Τύπου) Α΄ Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Ορθοδοξίας)

Photo Gallery

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η μνήμη της αναστηλώσεως των αγίων εικόνων.

Της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας .

Τον άμβωνα της εορτασίμου ημέρας ελάμπρυνε με την παρουσία του και τον μεστό του λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ελλογιμώτατος κ. Κωτσιόπουλος Κωνσταντίνος, ο οποίος και τόνισε ότι:
η σημερινή εορτή σηματοδοτεί το θρίαμβο της Ορθοδοξίας έναντι της αίρεσης και της πολιτειοκρατίας. Η αναστήλωση των ιερών εικόνων ανακεφαλαιώνει και επαληθεύει τη θεολογική διδασκαλία της Εκκλησίας για τη σωτηρία της ανθρωπότητος, εφόσον δια των εικόνων αποδεικνύεται η τιμή προς την υλική δημιουργία και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αρνείται τις δυαλιστικές διαιρέσεις μεταξύ Θεού-κόσμου, εκκλησίας-κοινωνίας, ιερότητος-πολιτισμού, εφόσον, τόσο το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως όσο και των εικόνων, καθιστούν τον άνθρωπο αόρατο και άυλο θεό, προσιτό, ορατό και υλικό.

Ο Ορθόδοξος αυτός ρεαλισμός αποδεικνύει τον πραγματικό και μη φανταστικό χαρακτήρα της Θείας Πρόνοιας και οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θεμελιώνει την πνευματική εξουσία της Εκκλησίας σε κατεύθυνση ελευθερίας, ανεξαρτησίας και αυτοδιοικήσεως απέναντι σε κάθε πολιτική και κοσμική παρέμβαση. Η επικράτηση των εικονόφιλων έναντι των εικονομάχων θεμελιώνει τον πνευματικό και όχι εκκοσμικευμένο χαρακτήρα της Εκκλησίας, τον παραδοσιακό και μη αποδομητικό λόγο της. Στηρίζει δε τον βιωματικό χαρακτήρα της υπέρλογης εμπειρίας της πίστης, που υπηρετείται από την απλότητα της Βυζαντινής Τέχνης, ενώ απορρίπτει, για το λόγο αυτό, την ιδεολογικότητα της πίστης που κινείται ορθολογιστικά, εγωϊστικά και διαιρετικά.

Και κατέληξε ο καθηγητής κ. Κωτσιόπουλος Κωνσταντίνος λέγοντας ότι:

ας μην διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι οι άνθρωποι, ως ορατές εικόνες του Θεού, οφείλουν και εφαρμόζουν την κοινωνική αλληλεγγύη και φιλανθρωπία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση.

Μετά την ομιλία του κ. καθηγητού πραγματοποιήθηκε η συγκινητική λιτάνευση των Αγίων Εικόνων και των ιερών λειψάνων εντός του Ιερού Ναού, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας έκλεισε με τη λιτανεία των εικόνων και των ιερών λειψάνων από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής έως το Επισκοπείο, όπου πλήθος πιστών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, τον Διοικητή της Αστυνομίας του Λαγκαδά, εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών του νομού, ακολούθησε την πομπή και επέστρεψε στη θέση του το αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας Δεξιάς, το οποίο είχε μεταφερθεί για την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών.

Κλείνοντας την τελετή ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά ευχαρίστησε τον ομιλητή και επήνεσε τον παριστάμενο λαό τονίζοντας ότι μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας μας έρχεται η ανόρθωσις, η προσωπική αναστήλωσις και η επάνοδός μας εις την χαρά του Παραδείσου.

Σε συνέχεια των λόγων του προλαλήσαντος καθηγητού κ. Κωτσιόπουλου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα από το πρόσωπο του αδελφού μας πρέπει να βλέπουμε την εικόνα του Θεού, γιατί ο καθένας από εμάς είναι εικόνα Θεού και κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι η Ορθόδοξος Πίστη είναι η αληθινή και ορθή πιστή. Είναι αυτή που οδηγεί στον Θεό και στην αιώνια ζωή και πρέπει να την κρατήσουμε ως πολύτιμο θησαυρό και μαργαρίτην, διότι πολλοί είναι εκείνοι που την μάχονται και την επιβουλεύονται και δεν θέλουν να είμαστε Χριστιανοί. Αλλά δυστυχώς για αυτούς η Ελλάδα θα μείνει στις επάλξεις της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, διότι αυτές οι επάλξεις είναι εκείνες που μετέφεραν το φως του Χριστού και της Αληθείας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας