Μουσείο Λειτουργικής Παράδοσης και Πολιτισμού - ¨ Φάρος ¨

Το 2011 συστάθηκε στον Λαγκαδά το Ίδρυμα "Φάρος Λειτουργικής Παραδόσεως και Πολιτισμού" με την πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. Εγκαινιάσθηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στις 11 Οκτωβρίου 2011. Περιλαμβάνει το Εκκλησιαστικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο διαθέτει μια συλλογή έργων τέχνης της μεταβυζαντινής περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα σημειώνουμε τα έργα των ζωγράφων από την Κολακιά ή Κουλακιά (σήμερα Χαλάστρα ή Πύργος), οι οποίοι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στην κεντρική Μακεδονία.

Η έκθεση παρακολουθεί σε τρείς ενότητες την πρόσληψη της ζωγραφικής και της μικροτεχνίας και την ένταξη τους στην εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στην μεγάλη αίθουσα του ισογείου παρουσιάζεται η Θριαμβεύουσα Εκκλησία κατά την χαρισματική της ιεραρχίας από τον Χριστό, την Παναγία, τους μεγαλομάρτυρες, τους ιεράρχες, τους οσίους. Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται εικόνες καθώς και παλαίτυπα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, επώνυμων εκδοτικών οίκων της Βενετίας, των Αθηνών κ.α.

Στον πρώτο όροφο ανασυστήνεται αφαιρετικά ο χριστιανικός ναός. Ενδεικτικά αποτυπώνονται μια ξυλόστεγη παλαιοχριστιανική βασιλική, ένας περίκεντρος ναός και μια βασιλική με τρούλλο μεταβυζαντινών χρόνων. Στο εσωτερικό εκτίθενται εικόνες, βημόθυρα, ξυλόγλυπτα, εξαπτέρυγα, κ.λπ. Τις προθήκες κοσμούν εκκλησιαστικά σκεύη, περίτεχνα ευαγγέλια, χρυσοκέντητα άμφια κ.λπ.

Στο μουσείο λειτουργούν επίσης εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης με σκοπό τη διάσωση, αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και προβολή του λατρευτικού χαρακτήρα των ιερών εικόνων και των λοιπών κειμηλίων.

Στο δεύτερο όροφο στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η οποία περιλαμβάνει, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά θεολογικού, παιδαγωγικού, φιλοσοφικού, ιατρικού και λοιπού επιστημονικού ενδιαφέροντος.


                  Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή  ώρες  9-2μμ.  και κάθε Τετάρτη  11-6μμ.Πληροφορίες για το Μουσείο μπορείτε να πάρετε απο τα γραφεία της Ι.Μ.Λ.Λ & Ρ. στα τηλέφωνα 2394022234 & 2394022298 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.