Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Λαγκαδά, ήταν ένα όνειρο αρκετών ανθρώπων του Λαγκαδά, που ήρθε να λάβει σάρκα και οστά, μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις αναπτυξιακές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Μετά την δημιουργία και λειτουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου από την Ιερά Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, θεώρησε καλό να αναλάβει η Μητρόπολη την διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της επαρχίας μας και κυρίως της πόλης του Λαγκαδά. Ανέθεσε λοιπόν στο επιτελείο του την συλλογή λαογραφικού υλικού, το οποίο εκτίθεται σήμερα το μουσείο μας. Βρέθηκε πάραυτα ο κατάλληλος χώρος, ένα σπίτι από τα παραδοσιακά του Λαγκαδά, το σπίτι της Οικογένειας Βασιλείου –Οικονόμου (Νταλόγκου), το οποίο σε χρόνο ρεκόρ συντηρήθηκε και στις 26 Ιουλίου 2012, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την πολιούχο της πόλης μας Αγίας Παρασκευής, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκοβε την κορδέλα των εγκαινίων.

Το διώροφο κτήριο του Μουσείου περιλαμβάνει, τον αύλειο χώρο όπου εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, καζάνια βαφής υφασμάτων, το παραδοσιακό κάρο και την λιμναία βάρκα από την λίμνη Κορώνεια, στο ισόγειο υπάρχει το κατώϊ , όπου βρίσκουμε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης του μαγειρείου , χάλκινα αντικείμενα, και ότι ήταν απαραίτητο για τη λάτρα του σπιτιού. Σε άλλο χώρο υπάρχει το εργαστήριο της μοδιστρικής, σε ένα μεγάλο δωμάτιο είναι το εργαστήριο της υφαντικής με τον αργαλειό και τα υφαντά εκθέματα, και σε διπλανό χώρο είναι συγκεντρωμένα τα εργαλεία της κηπουρικής και των γεωργικών εργασιών, πήλινα και γυάλινα αντικείμενα, μπακιρένια και ψάθινα σκεύη, τα εργαλεία του θερισμού κλπ.

Στον δεύτερο όροφο, που αποτελείται από 6 χώρους, βρίσκουμε ένα πλήρως επιπλωμένο σπίτι της δεκαετίας του 40-50, με ωραιότατα υφαντά και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού που σήμερα δεν υπάρχουν πια. Παράλληλα φωτογραφίες από το παρελθόν (1900 και εξής) διακοσμούν τους χώρους των δωματίων και ξαναφέρνουν στη μνήμη στιγμές όμορφες και συγκινητικές. Ακόμα υπάρχουν στη συλλογή και 3 παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής.

Ο χώρος του Μουσείου θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων, και θα γίνονται λαογραφικές και μουσικές εκδηλώσεις . Στον αύλειο χώρο οργανώνονται μουσικές και ποιητικές βραδιές κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ
 (οδός  Π.Μελά 52)
Δευτέρα, Τρίτη , Πέμπτη και Παρασκευή  ώρες  9-2μμ και Τετάρτη  4-8 μμ.

Για επισκέψεις Σχολείων, Συλλόγων και οργανωμένων ομάδων μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση του Λαογραφικού Μουσείου κ.Τρύφωνα Τσομπάνη στο τηλ. 6976.330671





















ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας