(Δελτίο Τύπου) Πανηγυρικός Εσπερινός και Θεολογική Συνεδρία επί τη εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

 Για φωτογραφίες πατήστε πάνω.

Με την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού και την καθιερωμένη Θεολογική Συνεδρία, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης ξεκίνησαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου 2017, προς τιμήν της εξέχουσας αυτής μορφής της Αγίας μας Εκκλησίας, που εκλέησε τον Θρόνο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και μετέπειτα ανεδείχθη Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Άρτης.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής τελέσθηκε με την προσήκουσα λαμπρότητα, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, της ιστορικής περιοχής της Λητής, η οποία και είχε αποτελέσει έδρα της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και συνχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, εις την Κεντρική Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας της Λητής «Άγιοι Ακάκιος και Δαμασκηνός ο Στουδίτης», πραγματοποιήθηκε η Ε΄ κατά σειρά Θεολογική Συνεδρία, αφιερωμένη στους δύο μεγάλους αυτούς Επισκόπους, τους οποίους η επαρχία του Λαγκαδά είχε την ξεχωριστή τιμή και μεγάλη ευλογία να τους έχει Ποιμενάρχες σε περιόδους δύσκολες για το Γένος και Πατρίδα μας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και αναφέρθηκε την μνήμη του Σοφού αυτού Ιεράρχου και δεινού Θεολόγου της Ορθοδοξίας Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, ο οποίος και ανέπτυξε πλούσια ιερατική δράση σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και ως Μοναχός, και ως Επίσκοπος αλλά και ως Μητροπολίτης, ενώ παράλληλα έλαβε και τιμητικά αξιώματα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Πρώτη εισηγήτρια της Αγιολογικής Ημερίδος ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κα Άννα Καραμανίδου, η οποία και ανέπτυξε την εισήγηση της με θέμα: «Η Αγγελολογία του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου».

Η εισήγηση της κα. Καραμανίδου, είχε ως στόχο να παρουσιάσει την περί των αγγέλων διδασκαλία του αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, ο οποίος υπήρξε για την εποχή του ένας «εκ των επισημοτέρων Ιεραρχών» και μία «εκ των διακεκριμένων θεολογικών» μορφή, με βάση τον λόγο του «Διήγησις μερικών θαυμάτων και ιστορικών των γεγονότων παρά των παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ».
«Το περιεχόμενο δομείται κατά την συνήθειά του σε τρία μέρη εισαγωγή κύριο μέρος και επίλογος.

Στην εισαγωγή αναφέρονται οι ιδιότητες των αγγελικών δυνάμεων και η διαίρεσή τους στις εννέα αγγελικές τάξεις. Αναλύεται η έννοια της λέξεως Άγγελος και περιγράφεται η ευρύτερη αποστολή των Αγγέλων προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους.

Στο κύριο μέρος περιγράφονται θαυμαστά γεγονότα παρεμβάσεων των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, κεχωρισμένα και μαζί, στην περίοδο της Π.Δ., της Κ.Δ. και της Εκκλησιαστικής Ιστορίας μέχρι τους έσχατους βυζαντινούς χρόνους.
Η περιγραφή των 31 θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, των 8 θαυμάτων του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και των 4 θαυμάτων και των δύο Αρχαγγέλων φανερώνει για ακόμη μια φορά την ευρυμάθεια και την άνετη χρήση αγιογραφικών, αγιοπατερικών και ιστορικών στοιχείων από τον Δαμασκηνό. Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι με την χρήση εκλαϊκευμένης γλώσσας αποδίδει υψηλά θεολογικά νοήματα και διαπαιδαγωγεί το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Ο επίλογος αφιερώνεται σε μια ηθικού περιεχομένου διδασκαλία που αφορά τον καθαρό χριστιανικό τρόπο τιμής των Αγγέλων με την παρότρυνση να αποφεύγεται ο κοσμικός εορτασμός και κυρίως η μέθη.

Ο συγκεκριμένος λόγος του Δαμασκηνού αποτελεί μία επιπλέον επιβεβαίωση του ποιμαντικού και διδακτικού του ρόλου στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας».

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κος Ηλίας Χρυσοστομίδης, Δρ. Φιλολογίας και Ιστορικός, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Η επιστολογραφική συλλογή Δαμασκηνού του Στουδίτου», σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «Η επιστολογραφική συλλογή του Δαμασκηνού Στουδίτη δεν έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των μελετητών, σε αντίθεση με τον Θησαυρό, του οποίου η διάδοση υπήρξε αξιοθαύμαστη, ήδη από τη σύγχρονή του εποχή. Η επιστολογραφική συλλογή του περιλαμβάνει δεκατρείς επιστολές, προς διάφορους παραλήπτες της εποχής του. Με αφορμή την επιστολογραφία του συζητούνται κάποιες βιογραφικές πληροφορίες και εξετάζεται το πνευματικό περιβάλλον στο οποίο ο Δαμασκηνός Στουδίτης έδρασε. Έπειτα, ακολουθεί η μελέτη της χειρόγραφης παράδοσης και η παράδοση του κειμένου των επιστολών, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για μια επανέκδοση των επιστολών του Δαμασκηνού Στουδίτη. Τέλος, επιχειρείται η χρονολόγηση ορισμένων από αυτές, με βάση στοιχεία που προκύπτουν από το ίδιο το κείμενο των επιστολών και εξετάζεται το περιεχόμενό τους. Με βάση το περιεχόμενο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη δομή των επιστολών, την αξιοποίηση της βυζαντινής κληρονομιάς και την ανάγκη των επιστολογράφων να επικοινωνήσουν στη βάση μιας πνευματικής επαφής και κυρίως της « επίδειξη» την αρχαιομάθειά τους».

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και διάλογος πάνω στα ερώτημα που απεύθυναν οι παρευρισκόμενοι προς τους ομιλητές, ενώ στην αποφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνη κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για άρτιες και κατά πάντα τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους, με τις οποίες φωτίστηκαν ακόμη περισσότερο άγνωστες πλευρές από το πολυσχιδές έργο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου.

Αύριο κυριώνυμο ημέρα της εορτής, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο και θα τελεσθεί εις τον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Ναό των Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου της ιστορικής κωμοπόλεως της Λητής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας